Svenska Bandyförbundet

Så spelas Allsvenskan Dam, division 1 och de nationella ungdomsserierna

Dela

Svenska Bandyförbundets tävlingsenhet och de tävlingsansvariga i distrikten har nu sammanställt alla anmälningar i förbundets nationella och regionala serier inför säsongen 2022/23, och lagt fram förslag på serieindelningar och serieledare till tävlingskommittén, som fastslagit dessa.

Bollnäs Bandy Foto: Anders Gårdestig
Bollnäs Bandy Foto: Anders Gårdestig

– I arbetet med att ta fram serieindelningarna har tävlingsenheten och distrikten haft ett mycket bra samarbete. Den samlade kunskapen och rutinen som finns i distrikten är guld värd när pussel skall läggas för att skapa bästa, sportsliga förutsättningar i våra serier, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

– Jag är också väldigt nöjd och tacksam över att samtliga serieledare står till förfogande inför säsongen. Detta gör att vi tidsmässigt ligger bra till inför kommande säsong, avslutar Anna-Karin Larsson.

Division 1 – tre geografiska serier

Antal anmälda lag är i stort sett oförändrat från föregående säsong, men över en längre tid kan man se att vissa regioner ökat i antal lag och utövare, medan andra minskat. Flera division 1-lag har tyvärr fallit bort i norra Sverige de senaste åren, vilket skapat snedfördelade serier i antal och spelstyrka.

I väntan på den serieöversyn som pågår har Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté nu, i samråd med distrikten, beslutat att division 1 kommande säsong spelas i 3 lika stora serier; Norr, Mellan och Söder. Huvudmålet är att höja statusen för serien och skapa likvärdiga, sportsliga förutsättningar för lagen, oavsett i vilken del av landet man spelar. Resebidrag kommer kompensera föreningarna för de längsta resorna enligt gällande principer. Om något av de 36 lagen inte skulle komma till spel finns det två till tre lag som är reserver och blir erbjuden plats. Då kan serierna behöva göras om efter bästa geografi.

– Det känns mycket positivt med det nya upplägget för division 1, en eloge till de inblandade som jobbat fram förslaget. Detta är ett steg i ledet att höja den sportsliga utvecklingen samtidigt som många lag får möta nya motståndare. Detta ger en breddning och förhoppningsvis ett ökat intresse hos lag, spelare och publik. Jag ser med tillförsikt fram emot säsongen, säger Michael Hillström, tävlingskommitténs ordförande.

Serieläggning påbörjas

Tävlingskommittén har nu fastställt de nationella serierna och givit serieledarna klartecken att lägga spelscheman och samverka med föreningarna kring matchtider mm. Här nedan följer övergripande information om samtliga nationella serier. Information om de regionala serierna kommer inom kort.

Allsvenskan Dam

Till säsongen 2022/23 har 17 damlag anmält sig till spel i Allsvenskan dam. Uppsala BoIS och Sunvära har tagit klivet upp i Elitserien, samtidigt som serien fylls på med Skirö (U) i den södra gruppen. Damallsvenskan är uppdelad i en Norr och en Söderserie, som spelas som raka dubbelserier, åtta lag i norr och nio lag i söder. Seriesegrarna kvalar om en plats i Elitserien säsongen 2023/24.

Allsvenskan Dam Norr – Bollnäs GIF, Edsbyns IF, Härnösands AIK, IFK Rättvik Bandy, Kalix Bandy, Söråkers IF, Umedalens IF och Östersunds IF

Allsvenskan Dam Söder – Hammarby IF, IFK Vänersborg, Jönköping Bandy IF, Tranås BoIS, Skirö AIK U, Uppsala BoIS U, Villa Lidköping U, Västerstrands AIK och Västerås SK U

Flickallsvenskan

I nuläget är nio lag anmälda till Flickallsvenskan: Finspångs AIK, Hammarby/SBBK, IFK Vänersborg, Kareby/Surte, SK Höjden/Mölndal, Skirö/Tranås, Villa Lidköping BK, Uppsala BoIS och Västerås SK.

– Det är ett lag färre än föregående säsong, men det är samtidigt positivt att se nya lag och samarbeten på flicksidan, som exempelvis SK Höjden och Mölndal Bandy som tillkommit, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

Tävlingsenheten, tillsammans med tävlingsansvariga i distrikten, arbetar för att få ett tionde flicklag till spel. Spelordningen kan av den anledningen fastställas först under augusti.

Division 1

Division 1 kommer säsongen 2022/23 att spelas i tre serier, med två pooler i varje. Lagen spelar dubbelmöten i egen pool (10 matcher) och enkelmöte mot lagen i den andra poolen (sex matcher). 1:an och 2:an i varje serie (sex lag totalt) går till allsvenskt kval.

För att se det här innehållet från sbf.fra1.digitaloceanspaces.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

U19 Nationell

Inför säsongen 2022/23 har förbundets ungdomsserier bytt namn och Juniorelitserien benämns numera U19 Nationell. De 11 lag som anmält sig kommer spela en rak dubbelserie, som avslutas med slutspel och SM-final. Nytt lag i serien denna säsong är IFK Kungälv, som kommer till spel i högsta juniorserien efter flera år utan deltagande.

U19 Nationell – Edsbyns IF, Falu BS, IFK Kungälv, IFK Rättvik, IK Sirius, Nässjö IF, Sandvikens AIK, Tellus Bandy, Vetlanda BK, Villa Lidköping BK och Västerås Bandy

U17 Nationell

U17 Nationell, som tidigare hette Pojkallsvenskan, utökas med tre lag till säsongen 2022/23, till totalt 11 lag. De lag som tillkommit är Bollnäs GIF, Helenelund/Hammarby och IK Sirius/UNIK. Serien kommer spelas som en rak dubbelserie, med 20 omgångar där seriesegraren utses efter slutspel och final. Detaljer kring slutspelet fastställs senare.

U17 Nationell – Bollnäs GIF, Edsbyns IF, Helenelund/Hammarby, IFK Vänersborg, IK Sirius/UNIK, Nässjö IF, Sandvikens AIK, Tellus Bandy, Vetlanda BK, Villa Lidköping BK och Västerås Bandy

Serieläggning

Serieledarna påbörjar nu arbetet med serieläggning i samverkan med lagen. Spelschemat publiceras på svenskbandy.se, under ”Serier och cuper”, när dessa är fastställda. Efter sommaren kommer tävlingskommittén fastställa de återstående detaljerna, vilka kommer publiceras på svenskbandy.se, under ”Om serier och cuper”.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bollnäs Bandy Foto: Anders Gårdestig
Bollnäs Bandy Foto: Anders Gårdestig
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Bandyförbundet
Svenska Bandyförbundet
Vänerparken 13
462 35 Vänersborg

08-699 63 47https://www.svenskbandy.se/

Svenska Bandyförbundet är ett oberoende specialförbund inom Riksidrottsförbundet och har till uppgift att främja och administrera den organiserade bandyn i Sverige, och att företräda den internationellt.

Förbundet är en politiskt och religiöst oberoende allmännyttig ideell organisation som aktivt arbetar mot doping, matchfixning, osund ekonomi och annat fusk samt mot rasism och varje annan form av diskriminering och våld såväl på som utanför idrottsarenan.

Svensk bandy vilar på starka traditioner, men strävar samtidigt mot framtidens bandygemenskap genom att aktivt jobba med frågor där schyssta villkor är i fokus. I bandy ska lirarna få vara lirare på sina villkor.

Följ Svenska Bandyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bandyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum