Socialdemokraterna

Så stoppar vi det hedersrelaterade våldet och förtrycket

Dela

Socialdemokraterna går till val på omfattande reformer för att stoppa hedersrelaterat våld och förtyck.

– Varje flicka och pojke har rätt att bestämma över sin kropp och sitt liv. Den rätten ska vi aldrig kompromissa med – inte en millimeter, säger arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark.

Hedersrelaterat våld och förtryck hör inte hemma i Sverige. Trots det lever många unga flickor och pojkar, och vuxna kvinnor, i en hederskontext. Det är tydligt att mer måste göras. Rätten att få leva det liv man själv vill ska vara ovillkorlig. Här finns inget utrymme för kompromiss. Alla i Sverige ska få gifta sig med vem de vill, klä sig hur de vill och vara sig själva. Stora insatser behövs.

– Alla måste få träffa vem man vill och umgås med vem man vill. Vi kan inte acceptera det kontrollerande beteende som är en del av hedersförtrycket. Därför ska också psykisk misshandel kriminaliseras, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Socialdemokraterna går till val på följande:

  1. Vi vill införa en ny brottsrubricering, psykisk misshandel, som uttryckligen kriminaliserar kontrollerande beteende.
  2. Vi vill utvidga utreseförbudet så att det gäller fler situationer, exempelvis barn som förs utomlands för så kallade oskuldskontroller, uppfostringsresor eller så kallade omvändelseförsök för hbtqi-personer.
  3. Vi vill skärpa lagstiftningen vad gäller så kallade oskuldskontroller för att motverka att flickor och kvinnor utsätts för kontroller av deras sexualitet.
  4. Vi vill skärpa det straffrättsliga skyddet mot så kallade omvändelseförsök av hbtqi-personer.
  5. Vi vill att alla kommuner ska ha handlingsplaner för att förebygga mäns våld mot kvinnor och hedersförtryck.
  6. Vi vill införa ett nationellt frånvaroregister i skolan för att snabbare kunna upptäcka bland annat hedersrelaterat våld och förtryck.
  7. Vi vill stärka kvaliteten på de skyddade boendena. Barn som bor i skyddat boende ska kunna gå i skolan, de ska inte behöva träffa den vuxne som är skälet till att ens mamma bor i skyddat boende, och man ska behöva tillstånd för att få driva skyddat boende.
  8. Vi socialdemokrater står upp för ett långsiktigt och permanent stöd till kvinno- och tjejjourerna för att möjliggöra stabila och långsiktiga planeringsförutsättningar. Kvinno- och tjejjourernas viktiga arbete ska inte behöva bedrivas i projektform.

Presskontakt:

Yasmin Hussein, pressekreterare hos Eva Nordmark, 073-076 73 27, yasmin.mohamud.hussein@regeringskansliet.se

Sofie Rudh, pressekreterare hos Morgan Johansson, 072-545 74 21 sofie.rudh@regeringskansliet.se

Socialdemokraternas pressjour: press@socialdermokraterna.se 

Bilder

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum