Svenskt Trä

Så underhåller du trallen

Dela

Det finns många olika sätt att rengöra och behandla en trall på. Branschorganisationen Svenskt Trä reder ut om det räcker med såpa och vatten, när högtryckstvätten ska fram och hur du oljar in trallen på bästa sätt. Ge din altan eller ditt trädäck de bästa förutsättningarna.

Foto: Per Bergkvist
Foto: Per Bergkvist

- Det finns en rad olika sätt att rengöra sin uteplats på men en grundregel är att fundera på hur smutsig ytan faktiskt är. De flesta vill att det ska gå snabbt och smärtfritt, och det bästa tipset blir därför att rengöra ofta. Rengör du några gånger varje säsong så behöver det inte ta så lång tidsäger Johan Fröbel som är chef för teknik och handel på Svenskt Trä. 

Förra året spenderades semestern på hemmaplan och det lutar åt att även 2021 bjuder på hemester. Men en del husägare står kanske med smutsiga uteplatser som behöver lite extra kärlek för att kunna njutas av till fullo. Svenskt Trä har därför tagit fram en rad tips på hur vi bäst underhåller vår trall. Alla tips finns på byggbeskrivningar.se. 

Om trallen inte är alltför smutsigt går det bra att tvätta med såpa och vatten, eller vatten med lut. Det finns också särskilda rengöringsmedel hos byggvaruhandeln som är lämpade just för rengöring av trä. Har det gått för lång tid mellan tvättarna kan det krävas andra hjälpmedel. Att tvätta med högtryckstvätt kan vara en lösning för att få bort mer envis smuts. Då är det viktigt att inte använda för högt tryck i strålen eftersom den kan rugga upp träytan, vilket skapar flisor och skador. 

- Att tvätta med högtryckstvätt kan verka som en smidig lösning men jag ser ofta att man använt alldeles för högt tryck i strålen. Trallen förstörs och det leder i många fall till stickor i fötterna resten av sommaren. Lågt tryck och gärna i kombination med en roterande borste fungerar bäst, säger Johan Fröbel. 

När trallen är ren behöver den behandlas eftersom en obehandlad yta riskerar att drabbas av små sprickor. Vänta tills att trallen är torr innan behandling, virket ska ha högst 16 % i fuktkvot. Använd olja, färglös eller med pigment, eller lasyr. 

Se till att din trall är torr när du börjar olja in den. Annars finns det risk att oljan inte tas upp. Olja också gärna hela trallytan vid ett och samma tillfälle för att undvika skarvar och överlappningar, säger Johan Fröbel. 

Byggbeskrivningar
Byggbeskrivningar.se visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På byggbeskrivningar.se finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar. 

Nyckelord

Kontakter

johan

Bilder

Foto: Per Bergkvist
Foto: Per Bergkvist
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Tomas Alsmarker ny chef för innovation och forskning på Svenskt Trä1.9.2021 18:36:34 CEST | Pressmeddelande

Tomas Alsmarker, en av Sveriges namnkunnigaste träkonstruktörer, tillträdde som chef för innovation och forskning på branschorganisationen Svenskt Trä den 16 augusti 2021. Tomas Alsmarker är huvudansvarig för att hålla ihop Svenskt Träs forsknings- och utbildningssatsningar och kommer även att driva ett antal innovationsprojekt med fokus på träbyggande inom ramen för verksamheten på Sveriges Träbyggnadskansli.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum