Konsumenternas

Så väljer du hundförsäkring

Dela

Allt fler skaffar hund. Idag finns över en miljon registrerade hundar i Sverige. Hundägare kan försäkra sig mot höga veterinärkostnader. Oberoende Konsumenternas Försäkringsbyrå jämför innehållet i hundförsäkringar och tipsar om vad man bör tänka på.

Foto: Stefan Thelenius
Foto: Stefan Thelenius

Den valpboom som noterades år 2020, då många arbetade hemma under coronapandemin, tycks hålla i sig. I oktober fanns det 1 037 000 registrerade hundar enligt Jordbruksverket. Det är en ökning med 13 procent jämfört med motsvarande period förra året.

– Genom en hundförsäkring kan man undvika höga veterinärkostnader men man bör välja sin försäkring med omsorg. Det är bra att jämföra innehållet i olika försäkringar och att därefter teckna en försäkring så fort som möjligt, säger Håkan Carlsson, jurist och försäkringsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Teckna försäkring tidigt

Det kan vara svårt att byta hundförsäkring när hunden blivit äldre och haft olika sjukdomar eller skador. Som ny hundägare bör du därför teckna en försäkring så fort som möjligt.

– En hundförsäkring brukar inte omfatta sjukdomar eller skador som visat sig före försäkringens startdatum. Har du avslutat en tidigare försäkring så kan du inte vända dig till ditt gamla försäkringsbolag för ersättning.

Begränsningar och undantag

En del hundraser kan i högre grad drabbas av vissa sjukdomar och besvär. Kontrollera därför noga vilka begränsningar och undantag som hundförsäkringen innehåller och vad som kan bli aktuellt för just din ras.

Självrisk

Även om du har en hundförsäkring så får du själv stå för en del av veterinärvårdskostnaden, genom självrisken. Om du väljer en lägre självrisk får du en högre premie. Väljer du i stället en högre självrisk får du en lägre premie.

Se upp för valprabatt - välj långsiktigt

Välj försäkring och veterinärbelopp utifrån ditt och hundens behov. Uppgift om priset på försäkringen kan du få på försäkringsbolagens webbplatser. Tänk gärna långsiktigt när du väljer försäkringsbolag.

- Det är vanligt att försäkringsbolagen ger en så kallad valprabatt under hundens första levnadsår. Men tänk gärna långsiktigt och försök att bedöma kostnaden och skyddet för hundens hela förväntade livslängd, avslutar Håkan Carlsson.

Jämför hundförsäkringar

På konsumenternas.se jämför vi olika hundförsäkringar. Vi jämför innehållet i försäkringarna och sätter betyg 1 - 5.

Om hundförsäkringar

En hundförsäkring består av en veterinärvårdsförsäkring som kan ersätta kostnader för undersökningar och behandlingar när hunden blir sjuk eller skadad. Det är också möjligt att lägga till en livförsäkring som kan ge en engångsersättning om hunden dör innan den uppnått en viss ålder. Läs mer om hundförsäkringar

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Stefan Thelenius
Foto: Stefan Thelenius
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Konsumenternas
Konsumenternas
Box 24215
104 51 Stockholm

0200 - 22 58 00https://konsumenternas.se

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende och kostnadsfri vägledning inom försäkring och pension. Vi har hjälpt konsumenter sedan 1979. Vi är en stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring i vår styrelse. Välkommen till konsumenternas.se.

Följ Konsumenternas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konsumenternas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum