Linköpings kommun

Så vill Alliansen styra Linköping – nytt partiprogram presenterat

Dela
Linköpings kommun står inför stora utmaningar framöver, detta ställer större krav på styrning och uppföljning av resurser, prestationer, resultat och effekter i kommunens verksamheter. Det ställer också krav på prioriteringar, effektivisering och förnyelse av verksamheterna. Kommuninvånarnas skattemedel ska hanteras med respekt och investeras där de gör mest nytta för medborgarna. Alliansens politik fokuserar på ordning och reda i kommunens finanser vilket möjliggör satsningar för att stärka och utveckla välfärdens kärnverksamheter.

– Det finns områden i Linköping med omfattande segregation, social oro och utanförskap. Många har svårt att konkurrera på dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad och klara sin egen försörjning. Detta utanförskap måste brytas innan kostnaderna blir så höga att resurserna inte räcker till att leverera den höga nivå på barnomsorg, skola och äldreomsorg som Linköpingsborna förväntar sig, säger Niklas Borg (M).

– Vi har nu ett Allianssamarbete som prioriterar miljö- och klimatarbetet med ambitiösa mål om att all energi som konsumeras i kommunen skall vara förnyelsebar och vi vill se försök med koldioxidlagring. Vi ska arbeta mot att Linköpings blir CO2-neutralt 2025 och att Linköping blir en av Sveriges allra bästa klimatkommuner, säger Muharrem Demirok (C).

– En framgångsrik skola förutsätter att läraryrket är attraktivt och att skolledare kan utöva ett tydligt pedagogiskt ledarskap. Lärarnas arbetsmiljö ska förbättras genom att vi bland annat anställer heltidsmentorer som avlastar lärarna och ger dem tid och möjlighet att göra det de är bäst på, att undervisa eleverna. Rektorer och förskolechefer ska avlastas från deras administrativa uppgifter för att kunna fokusera på det pedagogiska ledarskapet och leda sin verksamhet mot en ökad måluppfyllelse. Ett tydligt fokus på varje elev och en skola som betonar kunskap ger alla barn och unga möjlighet till utveckling, säger Åsa Wennergren (L).

– Ett starkare Linköping börjar med stabila offentliga finanser. Linköpings kommun ska drivas med hög effektivitet och med respekt för skattebetalarnas pengar. Vi kommer göra kraftiga omprioriteringar i kommunsektorn till förmån för kärnverksamheterna. Genom att konsekvent sätta människan före systemet vill vi säkra rätt fokus för Linköping, avslutar Sara Skyttedal (KD).

Kontakter

För mer information kontakta gärna:


Niklas Borg (M)
0708-15 49 73


Muharrem Demirok (C)
0736-75 76 79


Åsa Wennergren (L)
0731-48 25 75


Sara Skyttedal (KD)
0722-35 99 94

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Pressinbjudan: Förslag för en budget i balans i social- och omsorgsnämnden19.3.2024 14:00:00 CET | Pressinbjudan

Social- och omsorgsnämnden i Linköping har ett underskott och behöver minska kostnaderna under 2024 för att få en budget i balans. Media välkomnas till en pressträff där Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden, tillsammans med Yvonne Thilander, socialdirektör, kommer att berätta om vilka åtgärder som föreslås för att få en budget i balans.

Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år21.2.2024 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Under flera år har antalet hushåll med ekonomiskt bistånd sjunkit i Linköping. Januari 2024 var antalet utbetalningshushåll 616 stycken färre än i januari 2021. I januari 2024 erhöll 2087 hushåll ekonomiskt bistånd vilket är det lägsta antalet på åtminstone 10 år. Även det långvariga ekonomiska biståndet fortsätter att minska. Under hela 2023 har trenden varit nedåtgående. Januari 2024 var det 287 färre långvariga hushåll jämfört med januari 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye