Europaparlamentet

Sacharovpriset 2021: Europaparlamentet hedrar Aleksej Navalnyj

Dela

Aleksej Navalnyjs dotter, Daria Navalnaja, mottog Europaparlamentets Sacharovpris å sin fängslade fars vägnar på onsdagen den 15 december.

Aleksej Navalnyj, känd för sin kamp mot korruption och mot Kremls kränkningar av de mänskliga rättigheterna, har varit Rysslands ledande oppositionsfigur i över ett årtionde. För närvarande avtjänar han ett fängelsestraff i en rysk straffkoloni.

I sitt inledande anförande lovordade parlamentets talman David Sassoli Navalnyjs mod.

– Han har blivit hotad, torterad, förgiftad, gripen och fängslad men de har inte kunnat tysta honom. Han sa en gång att korruption blomstrar där man inte respekterar de mänskliga rättigheterna och jag anser att han har rätt. Kampen mot korruption är också en kamp för de mänskliga rättigheterna. Det är en kamp för mänsklig värdighet, för god samällsstyrning och för rättsstatsprincipen, sade Sassoli och krävde Navalnyjs omedelbara frisläppande.

När Daria Navalnaja mottog priset i hennes fars namn kritiserade hon de som blidkar diktatorer i pragmatismens namn och insisterade på att Europa måste leva upp till sina ideal:

– När jag skrev till min far och frågade: vad ska jag säga utifrån ditt perspektiv?, svarade han: säg att ingen får likställa Ryssland med Putins regim. Ryssland är en del av Europa och vi vill bli en del av det. Men vi vill också att Europa lever upp till sina ideal, de fantastiska idéer som är dess grund. Vi strävar efter ett Europa av idéer, som hedrar och firar de mänskliga rättigheterna, demokrati och integritet.

Leonid Volkov, en av Navalnyjs politiska rådgivare och Kira Yarmysh, Navalnyjs presschef, deltog också i ceremonin. Afghanska kvinnor som kämpar för kvinnors rättigheter och den bolivianska politikern Jeanine Áñez var de andra finalisterna för Sacharovpriset 2021.

Vem är Aleksej Navalnyj?

Aleksej Navalnyj är detta års mottagare av Sacharovpriset efter ett gemensamt beslut av Europaparlamentets ordförande David Sassoli och ledarna för de politiska grupperna den 20 oktober 2021. Han har blivit internationellt uppmärksammad för sin organisering av demonstrationer mot president Putins regering, hans presidentvalkampanj och hans förespråkande av antikorruptionsreformer.

I augusti 2020 förgiftades Navalnyj och blev tvungen att vistas månader i Berlin. Han greps sedan när han återvände till Moskva i januari 2021 och sitter nu fängslad i en straffkoloni med mer än två år kvar att avtjäna. Navalnyj hungerstrejkade sent i mars 2021 för att protestera emot hans brist på tillgång till läkarvård.

I juni 2021 fattade en rysk domstol beslut om att klassificera Aleksej Navalnyjs organisation Anti-Corruption Foundation som en extremistgrupp.

I en resolution som antogs i januari 2021, krävde Europaparlamentarikerna att Navalnyj omedelbart och villkorslöst frisläpps tillsammans med alla andra personer som frihetsberövats för att de protesterat för hans frisläppande. Ledamöterna upprepade också sin uppmaning från april 2021 om att EU-länderna måste stärka sanktionerna mot Ryssland.

Europaparlamentets Sacharovpris

Sacharovpriset för tankefrihet delas årligen ut av Europaparlamentet för att hedra individer och organisationer som försvarar de mänskliga och grundläggande rättigheterna. Priset delades ut för första gången 1988 och är uppkallat efter den sovjetiska fysikern och politiska dissidenten Andrej Sacharov. Priset utgörs av ett diplom och en prissumma på 50 000 euro.

2020 tilldelade Europaparlamentet den demokratiska oppositionen i Belarus priset.

Mer information

På onsdagen tog Daria Navalnaja emot Sacharovpriset 2021 å sin far Aleksej Navalnyjs vägnar © European Union 2021 - EP

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum