Saco

Saco: "Ingrepp i strejkrätten kan hota den svenska arbetsmarknadsmodellen"

Dela

I dag ska Saco tillsammans med Sveriges Ingenjörer träffa representanter för Stridsåtgärdsutredningen. Lena Maier Söderberg, chefsjurist på Saco och hennes motsvarighet på Sveriges Ingenjörer Helène Robson är där för att berätta om vad utredningens uppdrag och de förslag den ska lägga fram kan komma att betyda för Sveriges akademiker och för den svenska arbetsmarknadsmodellen.

De uppgifter som kommit fram om vad Stridsåtgärdsutredningen planerar att lägga fram är mycket oroande. Redan i utredningsdirektiven var det tydligt att regeringen var beredda att gå lagstiftningsvägen för att göra inskränkningar i strejkrätten, bara för att lösa den lokala konflikten i Göteborgs containerhamn.

”Om de förslagen blir verklighet ser vi en stor oro för många av Sacoförbundens möjligheter att kunna företräda sina medlemmar och teckna kollektivavtal på arbetsplatserna”, säger Sacos ordförande Göran Arrius

”När vi nu får chansen att träffa Stridsåtgärdsutredningen kommer vi att vara tydliga med att ingrepp i strejkrätten och i rätten att teckna kollektivavtal är något som kan hota hela den svenska arbetsmarknadsmodellen och är något som Saco inte kan acceptera.”

Lena Maier Söderberg och Helène Robson träffar Stridsåtgärdsutredningen i dag den 1 mars klockan 15.00. För kommentarer eller mer information är ni välkomna att höra av er.

Mer om Sacos ståndpunkt i frågan finns här: https://www.saco.se/press/aktuellt-fran-saco/artiklar/stridsatgardsutredningen-riskerar-att-sanka-hela-den-svenska-modellen/

Kontakt:

Carl Fredrik Johansson, pressansvarig, tel 070-7334160

Nyckelord

Länkar

Om

Saco
Saco
Lilla Nygatan 14
Stockholm

08-613 48 00https://www.saco.se/

Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig. 

Följ Saco

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Saco

Ljusa eller mörka framtidsutsikter för höstens studenter?14.8.2018 14:05Pressmeddelande

I dagarna får tusentals förväntansfulla ungdomar sina slutgiltiga antagningsbesked inför höstens utbildningar på universitet och högskolor. De som kommit in på utbildningar till lärare, officerare och präster kommer att ha lätt att få jobb om fem år, visar Sacos årliga prognos av framtidens arbetsmarknad för akademiker. Tuffare blir det för kommunikatörer och hälsovetare. – Vi vill bidra till med fakta för ett av de viktigaste valen du gör i livet, säger Sacos ordförande Göran Arrius. Varje år publicerar Saco rapporten Framtidsutsikter, som är en prognos över arbetsmarknaden för högskoleutbildade i framtiden. De som i höst inleder sina studier kan alltså redan nu få sig en bild av hur möjligheterna till arbete ser ut efter examen. För den som siktar på en yrkeskarriär i välfärdssektorn ser det bra ut. Lärare, apotekare och fysioterapeuter är några av de grupper som kommer att vara eftertraktade enligt prognosen. Även blivande präster och officerare har en ljus framtid. Svårare blir det

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum