Saco kommenterar vårbudgeten: Viktigt att tänka långsiktigt även i kristider
Långsiktigt stöd till Ukraina och satsningar för att ta hand om krigets konsekvenser är högt prioriterat. Saco saknar dock långsiktiga satsningar på utbildning, omställning och starka trygghetssystem i vårbudgeten.
- Det absolut viktigaste just nu är att kriget mot Ukraina tar slut och att de ryska styrkorna snarast dras tillbaka. Saco stödjer regeringens åtgärder och det är viktigt att EU-länderna arbetar gemensamt för att stärka Europa och långsiktigt stödja Ukraina. Demokratin måste skyddas och stärkas, säger Sacos ordförande Göran Arrius.
Kriget påverkar den globala ekonomin. Många produkter blir dyrare och osäkerheten håller tillbaka konsumtion och investeringar. Trots att svensk ekonomi är stark nu kan förutsättningarna snabbt förändras. Utmaningarna är stora och det behövs förändringar på många områden. Fokus ska ligga på utbildning, omställning och starka trygghetssystem på både kort och lång sikt.
- Regeringen säger uttryckligen att det nu är viktigt med en ansvarsfull finanspolitik. Men då borde de också satsa mer på trygghetssystem och utbildning i en tid då osäkerheten är stor, säger Göran Arrius.
Arbetslösa och sjukskrivna behöver bättre förutsättningar att komma tillbaka. Arbetslöshetsförsäkringen måste reformeras för ökad trygghet och effektivare omställning till nytt arbete. Det behövs en tryggare sjukförsäkring med effektiva och tidiga insatser för rehabilitering tillbaka i arbete.
Bra utbildning stärker möjligheterna på arbetsmarknaden. Utbildning och kunskap är också avgörande för ekonomisk tillväxt och för det demokratiska självförsvaret. Ett starkt samhälle förutsätter ett starkt utbildningsystem från förskola till högskola. Skolan måste vara likvärdig och ge alla barn möjlighet att lyckas. Den långsiktiga kompetensförsörjningen måste säkras och det ska vara lätt att ställa om till nytt jobb eller utveckla sig i sitt nuvarande.
- I höst är det val. I valrörelsen måste kunskap och fakta stå i centrum, säger Göran Arrius. Politiker och aktiva måste tänka efter före, hålla sig till fakta och visa respekt för sina politiska motståndare. Det handlar om att ta långsiktigt ansvar för Sverige.
Nyckelord
Kontakter
Emma NilssonKommunikationschefSaco
Tel:0703100745emma.nilsson@saco.seOm
Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig.
Följ Saco
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Saco
Sacoförbunden organiserar allt fler akademiker27.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Trenden håller i sig – ny medlemsstatistik visar att Saco fortsätter att växa. Nu samlar Sacoförbunden totalt 958 092 akademiker och närmar sig miljonen.
Ny undersökning från Saco: Stor efterfrågan på omställningsstudiestöd hos akademiker3.1.2023 09:49:05 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio akademiker känner till det nya omställningsstudiestödet och cirka tretton procent kommer troligen att söka det nya stödet. Det visar en ny undersökning som Novus Opinion genomfört på uppdrag av Saco. Samtidigt finns en oro att regeringen inte använder stödet som det är lovat, utan riktar in det för snävt till utbildningar inom bristyrken.
Dags för Saco Studentmässor - Sveriges största mötesplats för val av eftergymnasial utbildning30.11.2022 15:19:08 CET | Pressmeddelande
Nu öppnar Saco Studentmässa sina portar för alla studievalssugna gymnasieungdomar. Mässan äger rum den 1–2 december på Kistamässan i Stockholm och 7 december på Malmömässan i Malmö.
Saco om höstbudgeten: Satsningar på omställning och utbildning saknas8.11.2022 11:10:27 CET | Pressmeddelande
Lågkonjunkturen står för dörren och inflationen rusar. Det är bra att regeringen riktar en del av resurserna till arbetslösa. Men Saco vill se mer långsiktiga satsningar på utbildning och omställning.
Ny rapport: Högskoleutbildning lönar sig mindre i dag än i början av 2000-talet30.6.2022 06:04:10 CEST | Pressmeddelande
Högskolepremien har minskat och är lägre nu än den var i början av 2000-talet. Fallet är särskilt tydligt i privat sektor och för långa högskoleutbildningar. Men även i statlig sektor har utvecklingen varit svag. Det visar en ny rapport som Saco presenterar i dag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum