Sacopodden: Vad händer när LAS reformeras?
Att vara trygg på jobbet är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb och må bra. Nu hotas medarbetarnas trygghet av att LAS ska reformeras. Politiken vill göra det enklare att kunna säga upp anställda. Sacopodden reder ut vad det här kan få för konsekvenser.

Martin Svanström arbetade tidigare som ingenjör på Ericsson men valde att acceptera ett avgångsvederlag år 2016 då företaget stod inför stora besparingar.
- Erbjudandet kom rätt i tiden och jag såg det som en möjlighet att kunna påverka och utveckla mitt liv, säger Martin Svanström.
Efter 20 år på Ericsson driver idag Martin Svanström sitt eget företag och har högt uppsatta mål för verksamhetens framtid.
‑ Jag har stor nytta idag av den erfarenhet som jag fick på Ericsson. Det är viktigt för alla att fylla på med nya kunskaper så att man är anställningsbar. Kompetens är att vara attraktiv på arbetsmarknaden, avslutar Martin Svanström.
Avgångsvederlag har blivit vanligt förekommande när företag eller organisationer vill ändra inriktning. Ett utköp av personal gör det möjligt att anställa den kompetens som efterfrågas och på så sätt kringgå LAS.
- Det här är problematiskt då det urholkar den svenska modellen. Istället måste arbetsgivaren tänka om och satsa på att kompetensutveckla sin befintliga personal, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer.
Frankelius poängterar att den trygghet som finns idag för arbetstagarna i och med LAS är hotad när politiken vill förändra den.
- Risken finns att medarbetare exempelvis blir visstidsanställda under hela sitt arbetsliv och aldrig får en fast anställning. Det vore inte bra för stabiliteten på svensk arbetsmarknad, säger Camilla Frankelius.
Enligt Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet är det statens, arbetsgivarens och medarbetarens gemensamma ansvar att kompetensutveckling kommer att ske i större utsträckning i framtiden.
- Det räcker inte att reformera LAS för att kompetensutveckling ska bli en självklarhet på arbetsmarknaden. Det krävs betydligt större insatser, säger Mats Glavå
- Det här är avgörande frågor för framtiden på svensk arbetsmarknad. Saco vill se en kompetensutvecklingslag och krav på systematiska kompetenskartläggningar för alla anställda, säger Sacos ordförande Göran Arrius med anledning av att avsnittet släpps
Programledare för Sacopodden är Gina Bayoumi och vill du veta mer om vad gästerna pratar om kan du klicka på "Sacopodden" under länkar.
Nyckelord
Kontakter
Robin TapperPresschef
070-3003382robin.tapper@saco.seBilder
Länkar
Om
Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig.
Följ Saco
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Saco
Stort intresse för Sacos studentmässor27.11.2019 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Hälften av Sveriges avgångselever på gymnasiet är föranmälda till studentmässorna i Stockholm och Malmö. - Det är glädjande att 45 000 ungdomar kommer att besöka mässan då akademisk utbildning är en investering för ett hållbart arbetsliv, säger Göran Arrius ordförande Saco.
Robotarna tar över!22.11.2019 11:11:25 CET | Pressmeddelande
Artificiell intelligens (AI) kommer att revolutionera arbetsmarknaden enligt forskarna. Förändringarna har redan börjat och AI kommer troligtvis ge oss oändliga möjligheter, men samtidigt många nya utmaningar. I avsnitt sex av Sacopodden diskuterar vi hur AI kan komma att påverka Sveriges akademiker.
Ny chef till fackens Brysselkontor21.11.2019 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Carl-Albert Hjelmborn har rekryterats som ny chef för LO:s, TCO:s och Sacos Brysselkontor. Han är för närvarande VD för Skåne European Office och har tidigare arbetat för Utbildningsdepartementet.
Aktivt pensionssparande tryggar framtiden5.11.2019 08:47:53 CET | Pressmeddelande
Din framtida pension påverkas av dina livsval, men också av om du blir arbetslös, sjukskriven eller föräldraledig. Saco rekommenderar alla akademiker att öppna sitt orangea kuvert och göra medvetna val. Det kommer att löna sig i framtiden.
Rädsla för repressalier hos var tredje akademiker22.10.2019 09:46:12 CEST | Pressmeddelande
Var tredje akademiker anser att det råder en tystnadskultur på deras arbetsplats. Det visar en undersökning som Novus Opinion utfört på uppdrag av Saco. Den fjärde Sacopodden handlar om faran med tystnadskulturer i forskningsvärlden.
Psykisk ohälsa allt vanligare bland akademiker8.10.2019 09:32:54 CEST | Pressmeddelande
Stressade akademiker är en tickande ohälsobomb på arbetsmarknaden. Med rätt verktyg kan man dock undvika att bli utbränd och hamna i långtidssjukskrivning. Jobbet måste backa är ämnet som diskuteras i det tredje avsnittet av Sacopodden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum