Djurens Rätt

Säg nej till delfinarier – 24 000 svenskar i uppmaning till resebolagen

Dela

Idag skickar Djurens Rätt över en uppmaning till de största svenska resebyråerna att sluta stötta delfinarier där djur tvingas uppträda i en onaturlig miljö. En del av resebyråerna har redan tagit ställning, men långt från tillräckligt många. Uppmaningen stöds av nästan 24 000 svenskar som har skrivit under Djurens Rätts upprop.

Foto: Shutterstock/StockAleksey
Foto: Shutterstock/StockAleksey

2016 avslöjades det hur delfiner och späckhuggare for illa på det populära resmålet Loro Parque på Teneriffa. Men i resebolagens marknadsföring låter det annorlunda; ”Det är omöjligt att inte flina när jublande, akrobatiska delfiner och sjölejon visar upp tyngdkraftstrotsande rörelser”. 

Senast nu i helgen kom ytterligare ett bevis på att delfinarier är en dålig miljö för delfiner och späckhuggare då en ung delfin dog under en föreställning på ett delfinarium på resmålet Varna i Bulgarien.

I samband med kritiken mot Loro Parque startade Djurens Rätt ett upprop där resebyråerna uppmanades att ta ställning mot delfinarier genom att sluta marknadsföra och sälja biljetter till delfinarier. Många resebyråer har redan sagt nej till elefantridning av etiska skäl - nu är det dags att också säga nej till delfinarier för vad de utsätter djuren för.

I Djurens Rätts kontakt med resebyråerna har reaktionerna varit olika:

FYRA FÖREBILDER 

Som har sagt nej till delfinarier

  • Albatros Travel
  • Nazar
  • Travelstart/Etraveli
  • Ving 

TVÅ VI HOPPAS PÅ
Där det finns en dialog och process

  • AirTours
  • Resia

TRE BESVIKELSER
Har exempelvis inte svarat på Djurens Rätts frågor

  • Big Travel
  • Solresor
  • TUI/Fritidsresor 

Mot bakgrund att begränsade utrymmen och otillräcklig stimulans på delfinarier leder till stress och stereotypa beteenden är det hög tid att resebyråer tar ställning mot delfinarier. Djurens Rätt kommer fortsätta trycka på, bevaka och skapa opinion i frågan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Shutterstock/StockAleksey
Foto: Shutterstock/StockAleksey
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Glädjande att utredning föreslår införande av grovt djurplågeribrott11.2.2020 14:32:43 CETPressmeddelande

Grovt djurplågeribrott, med ett maximalt straff på fyra års fängelse, ska införas i brottsbalken för de allvarligaste fallen av djurplågeri. Det var huvudförslaget när landsbygdsminister Jennie Nilsson idag tog emot utredningen om straff och andra sanktioner vid brott mot djur. Förslaget är något som Djurens Rätt har framfört under lång tid och organisationen gläds åt att det nu kan bli verklighet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum