Universeum

Sågfisken får nytt hem

Dela

I dag flyttar sågfisken på Universeum till ett nytt akvarium. Flytten är en del av det bevarandeprojekt sågfiskhonan tillhör, vilket har som mål att fler sågfiskar ska födas inom djurparker och akvarier – allt för att skydda den starkt hotade arten från utrotning.

Sågfisken i Oceantanken på Universeum
Sågfisken i Oceantanken på Universeum

Sågfisk kategoriseras som akut hotad av International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN), den internationella naturvårdsorganisationen. Av alla broskfiskar är sågfisk den mest hotade familjen. För arten som helhet, liksom för denna enskilda individ, är det viktigt att skapa möjligheter till fortplantning. Därför har i dag sågfisken som levt på Universeum sedan 2001 påbörjat resan mot ett nytt hem.

– På Universeum har vi inte plats för två sågfiskar. Därför har vi i flera år sökt efter en lösning som innebär att sågfiskhonan får ett nytt hem i ett större akvarium som hon kan dela med en hane. Äntligen har vi fått en sådan lösning på plats och vi är väldigt glada över att hon nu kan bidra till artens överlevnad, inte bara genom sin egen existens utan också genom att på sikt para sig och få ungar, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum.

Sågfisken är nu på väg mot sitt nya hem efter att transporten lämnat Universeum vid lunchtid under måndagen. Både infångandet i Oceantanken och lastning på transporten har gått helt enligt plan enligt Daniel Roth.

– Att flytta en så pass stor fisk kräver noggrann planering, övning och yrkesskicklighet. Det var viktigt både för sågfisken och för vår personal att få genomföra flytten under lugna och kontrollerade former, och därför valde vi att inte gå ut med någon information på förhand. Nu är sågfisken på väg och det känns fantastiskt att det gick precis så bra som vi hade önskat och planerat för.

När den 3,6 meter långa sågfisken nu inte längre simmar i Oceantanken och gör anspråk på en stor del av utrymmet, hoppas science centret lyfta fram befintliga hajar, rockor och fiskar och på sikt fylla på med nya spännande arter.

– Nu kan vi i större utsträckning arbeta med befintliga arter i Oceantanken. Till exempel behöver de svartfenade revhajarna mer skyddade områden i akvariet för lyckad parning och födsel, och det kan vi ge dem nu. Vi kommer såklart att sakna sågfisken, men glädjer oss samtidigt åt de möjligheter som öppnas för andra arter nu, säger Daniel Roth.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sågfisken i Oceantanken på Universeum
Sågfisken i Oceantanken på Universeum
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

031–335 64 00http://www.universeum.se

Universeum är Nordens mest besökta science center. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Genom vårt arbete stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Universeum får 50 miljoner i donation av Kreftingstiftelsen19.5.2020 06:30:00 CESTPressmeddelande

Universeum tilldelas 7 miljoner kronor av VBG Groups huvudägare Herman Kreftings Stiftelse för Allergi- och Astmaforskning. Donationen innebär startskottet för vetenskapscentrets satsning på life science, där en ny lärmiljö utvecklad ihop med Krefting Research Centre blir först ut. Samarbetet med stiftelsen sträcker sig till 2026 och omfattar donationer om totalt cirka 50 miljoner kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum