SAK ställer om med informationskampanjer om corona och förstärkt sjukvård
Svenska Afghanistankommittén har ställt om delar av verksamheten till informationskampanjer kring covid-19 och byggt ut sjukvården med ytterligare 15 miljoner kronor. Coronapandemin hotar att göra krisen i det konflikthärjade Afghanistan ännu mer akut.

Den påbörjade omställningen med anledning av coronapandemin gäller i synnerhet provinsen Wardak, där Svenska Afghanistankommittén (SAK) ansvarar för hälsovården till cirka 600 000 människor. Men även i ytterligare 13 provinser där SAK är verksamt har vi påbörjat ett utvidgat informationsarbete för att öka medvetenheten och förebygga smittspridning bland de cirka två miljoner människor som vår verksamhet når ut till.
– Pandemin är en hälsokris som blivit en socioekonomisk katastrof på många håll i landet, med priser på basvaror som skjuter i höjden och förvärrad arbetslöshet. Andelen som lever i absolut fattigdom tros stiga från hälften till uppåt två tredjedelar av befolkningen. Afghanistan är på väg ner i djupare fattigdom i motorvägsfart, säger Daniel Madhani, landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommittén.
Det första fallet av en person som testade positivt för covid-19 var i Herat i västra delen av Afghanistan, den 24 februari. I slutet av maj hade drygt 11 000 afghaner testat positivt för covid-19, 1 100 smittade hade tillfrisknat och 220 personer dött. Flest fall finns i huvudstaden Kabul, följt av Herat nära gränsen till Iran och sedan Kandahar i söder.
– Nu utökar vi årets budget med 10 miljoner kronor av sparade insamlade medel och får nästan 5 miljoner extra från afghanska hälsoministeriet eftersom vi ansvarar för all hälso- och sjukvård i provinsen Wardak. Vi ställer om vår verksamhet inom utbildning, rehabilitering och landsbygdsutveckling samt utökar inom hälsovård, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.
I år är det 40 år sedan Svenska Afghanistankommittén bildades som en protest mot Sovjetunionens invasion av Afghanistan. Nu på lördag den 30 maj hålls årsmötet, som denna gång blir digitalt på grund av covid-19. Ny ordförande och styrelse ska väljas och årets solidaritetspris ska delas ut. Medlemsrörelsens 40-årsjubileum kommer däremot att firas senare i höst.
Så här ställer Svenska Afghanistankommittén om arbetet:
- Informationskampanjer: Våra anställda inom utbildning, rehabilitering och landsbygdsutveckling i de 14 provinser där vi är verksamma arbetar nu med förebyggande information och att skapa medvetenhet kring smittspridning och hygien. Vi delar också ut hygienartiklar.
- Bevakning och samverkan: Ett tiotal särskilda arbetsgrupper har bildats kring våra 77 hälsokliniker i provinsen Wardak för att identifiera, isolera och testa personer som misstänks ha covid-19. Vi samarbetar med byråden och lokala hälsokommittéer.
- Rustar och förstärker våra sjukhus: Vi har utökat kapaciteten på intensivvårds- och isoleringsavdelningarna samt laboratorierna på våra provins- och distriktsjukhus i Wardak. Vårdpersonalen har utbildats i covid-19 och fått skyddsutrustning, fler har anställts. Ytterligare sjukvårdsmateriel har köpts in.
Mer om hur Svenska Afghanistankommittén ställer om finns här https://sak.se/corona
Fakta coronapandemin i Afghanistan:
- Migration från Iran, generellt dåliga förutsättningar för hygien och sanitet, låg riskmedvetenhet hos befolkningen samt bräcklig hälsovård efter 40 år av konflikt och svag ekonomisk utveckling gör att situationen är akut i landet
- Alla skolor är stängda sedan mars. Små byskolor har tillåtits öppna igen. I Kabul och större städer har myndigheterna utan större framgång försökt förmå befolkningen att stanna hemma
- Statens möjligheter att stimulera ekonomin är små och undermineras ytterligare av att USA börjat reducera stödet till landet
- Av Svenska Afghanistankommitténs 6 000 anställda är nästan alla afghaner som fortsätter att bistå befolkningen, endast ett dussin internationella specialister samt svenska landchefen är evakuerade
Dagsaktuella siffror antalet bekräftade smittade, tillfrisknade och döda finns här: https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Afghanistan
Nyckelord
Kontakter
Mattias Bengtsson Byström, pressekreterare, 0703–980 969
Bilder





Dokument
Om
Svenska Afghanistankommittén arbetar med förändring i ett av världens farligaste länder.
SAK är en medlemsbaserad bistånds- och solidaritetsorganisation som arbetar rättighetsbaserat, och som har verkat i nästan 40 år i Afghanistan.
SAK har omkring 6 000 anställda, varav över 99 procent är afghaner.
SAKs verksamhet riktar särskilt in sig på att nå ut och stärka de allra mest utsatta grupperna på landsbygden.
Läs och dela våra pressmeddelanden på www.sak.se/press
Följ Svenska Afghanistankommittén
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Afghanistankommittén
Givarkonferensen för Afghanistan hålls vid en kritisk tidpunkt20.11.2020 16:33:28 CET | Pressmeddelande
På måndag möts representanter för mer än 70 länder och den afghanska regeringen för en givarkonferens för Afghanistan. Mycket står på spel i ett läge där de ekonomiska effekterna av coronapandemin försämrat situationen för en redan utsatt civilbefolkning.
Kajsa Johansson ny ordförande för SAK och pris till Water for All30.5.2020 14:04:34 CEST | Pressmeddelande
Forskaren Kajsa Johansson från Hjo valdes till ny ordförande för 40-årsjubilerande Svenska Afghanistankommittén, SAK, på medlemsrörelsens första digitala årsmöte. Solidaritetspriset delades ut till Atlas Copcos Water for All, som bidragit till rent vatten och bättre folkhälsa för flera hundra tusen afghaner där SAK haft brunnsprojekt.
Historiskt hopp för fred i Afghanistan – fortsatt svenskt stöd behövs29.2.2020 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Avtalet i Doha mellan USA och talibanerna ger historiskt hopp för Afghanistans civilbefolkning, som drabbats hårt under 18 år av väpnad konflikt. Fredsprocessen kan underlätta för Sverige att bistå med långsiktig utveckling. Samtidigt är det viktigt att rättigheterna för unga, kvinnor och personer med funktionsnedsättningar inte förhandlas bort. – Det är banbrytande med ett avtal och inledd fredsprocess efter 18 år av väpnad konflikt. Svenska Afghanistankommittén ser fram emot att färre behöver drabbas av konflikten, så människor får en chans att bygga upp sina liv. Nu finns det förutsättningar för en fredlig utveckling, säger generalsekreterare Andreas Stefansson. Nyligen kom FN-organet Unamas årsrapport, som berättar om två motsägande trender. Å ena sidan har antalet civila offer minskat under året, vilket äntligen vänder den dystra trenden de senaste åren med konstant förvärrad situation för Afghanistans civila. Å andra sidan tycks våldet på många sätt ha ökat och förvärrats. – Fjol
Daniel Madhani ny landchef i Afghanistan för 6 000 anställda18.11.2019 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Daniel Madhani gör i dag sin första arbetsdag som landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommitténs omkring 6 000 anställda i landet. Daniel kommer närmast från ett uppdrag som generalsekreterare för Swedo (före detta Qandil) och dessförinnan Project Playground. – Det som driver mig är att jobba för människor i utsatthet. Utmaningen i Afghanistan blir att nå ut i regionerna och på landsbygden för att jobba med unga, kvinnor, personer med funktionsnedsättning och människor på flykt. Säkerheten i landet har försämrats och antalet civila dödsoffer har skenat i den 40 år långa konflikten, säger Daniel Madhani, landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommittén. I dag måndag 18 november gör Daniel Madhani sin första arbetsdag på plats på Kabulkontoret för Svenska Afghanistankommittén och dess omkring 6 000 anställda, varav 99 procent är afghaner. Närmast kommer Daniel Madhani från Swedo – The Swedish Development Aid Organization (före detta Qandil) där han var generalsekreterare. Tidigare h
Ny rapport: Svenskstödda skolor i skottlinjen i försämrat säkerhetsläge i Afghanistan12.11.2019 07:00:00 CET | Pressmeddelande
En rapport från den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW pekar ut CIA-stödd nationell militär som ansvarig för det ökade våldet mot civila och biståndsorganisationer i Afghanistan. Även den granskande nättidningen The Intercept skriver i en artikel att en nationell elittrupp, NDS 01, var ansvarig för ett angrepp i mars i provinsen Wardak mot en SAK-klinik då en anställd dödades. I juli dödades två anställda vid en annan SAK-klinik i Wardak som afghanska säkerhetsstyrkor tros ha legat bakom. – När vårt arbete för att hjälpa de mest utsatta i Afghanistan utsätts för attacker så protesterar vi gentemot afghanska myndigheter. Vår oro över att parterna i konflikten inte respekterar internationell humanitär rätt har vi också uttryckt till FN, Natoinsatsen Resolute Support Mission där Sverige deltar och svenska Utrikesdepartementet, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén. I provinsen Wardak strax söder om huvudstaden har Svensk
31 bidrag visas på årets afghanska filmfestival SAMA 13–15/9 i Nacka9.9.2019 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
På Dieselverkstan i Nacka visas i helgen 13–15 september det bästa av afghansk film på elfte upplagan av SAMA International Film festival. I år har 31 filmer valts ut att tävla i festivalens kategorier. Filmkvällarna avslutas med de världskända afghanska artisterna Hakim Ludin och Dawood Sarkhosh.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum