Djurens RättDjurens Rätt

Sakil och Ika ska omvandla Sveriges största veganmässa till ett online event

Dela

Vegovision är Sveriges största veganmässa som vanligtvis arrangeras i Stockholm, Göteborg och Malmö. Förra året besöktes mässan av cirka 12 000 personer och flera hundra utställare. Bakom spektaklet står projektledarna Sakil Hossain och Ika Yébenes Herce på Djurens Rätt.

Vegovision blir digitalt den 13 juni.
Vegovision blir digitalt den 13 juni.

För tolfte året i rad arrangerar Djurens Rätt mässan Vegovision som i år kommer se lite annorlunda ut. Vårens mässor i Göteborg och Malmö har fått ställas in och ett helt nytt koncept har tagits fram på kort tid. Vegovision Digital går nu av stapeln den 13 juni, online, och det är bråda dagar för Sakil Hosain och Ika Yébenes Herce på Djurens Rätt.

- Det finns en direkt koppling mellan det sätt vi storskaligt håller djur inom livsmedelsindustrin idag och pandemier som corona. Vi behöver ställa om det här systemet från grunden och därför känns det extra viktigt att visa upp de växtbaserade alternativen, för de finns! Det svåraste är oftast att ta första steget och det är där Vegovision kan hjälpa till, säger Sakil Hossain.

Vegovision Digital har bland annat bjudit in både nationella och internationella experter för att ta en djupdykning in i hur en omställning av vår matproduktion kan se ut. Stämmer det att vi kan undvika framtida pandemier genom att äta växtbaserat?

Sakil gick själv från att vara en inbiten köttätare till en helt vegansk livsstil för över 6 år sen. Sedan 2019 har han arbetat som projektledare för Vegovision. Nu tillsammans med kollegan Ika som bokar utställare inför mässorna. Ika började läsa på om livsmedelsindustrin som tonåring, slutade äta kött och vill nu nå ut till fler med budskapet om en djurvänlig livsstil. Mycket på årets Vegovision är nytt men besökarna kommer ändå känna igen mässans klassiska element med både utställare, exklusiva erbjudanden och föreläsningar.

- Det som är häftigt med omställningen till ett digitalt event är att så många fler har möjlighet att vara med, oavsett var i landet en befinner sig. Vi skruvar just nu på det sista i ett fullspäckat program där vi också samlat massa exklusiva erbjudanden på allt från mat till mode, säger Ika Yébenes Herce.

Om Vegovision Digital

När? Lördag 13 juni 2020 kl. 10:00–16:00
Var? Online, mer info https://www.vegovision.se/massor/vegovision-digital-2020
Inträde? Frivillig entréavgift, för den som vill och kan bidra till Djurens Rätts arbete

Nyckelord

Kontakter

Sakil Hossain
Projektledare
08-555 914 20
sakil.hossain@djurensratt.se

Bilder

Vegovision blir digitalt den 13 juni.
Vegovision blir digitalt den 13 juni.
Ladda ned bild
Organisationen Djurens Rätt ligger bakom succémässan Vegovision. Foto: Peter Nilsson, Djurens Rätt
Organisationen Djurens Rätt ligger bakom succémässan Vegovision. Foto: Peter Nilsson, Djurens Rätt
Ladda ned bild
Sakil Hossain är en av projektledarna bakom Vegovision. Foto: Jonas Persson/ / jonaspersson.nu
Sakil Hossain är en av projektledarna bakom Vegovision. Foto: Jonas Persson/ / jonaspersson.nu
Ladda ned bild
I sommar blir det föreläsningar i digital form på Vegovision. Foto: Daniel Gafanhoto / danielgafanhoto.photoshelter.com
I sommar blir det föreläsningar i digital form på Vegovision. Foto: Daniel Gafanhoto / danielgafanhoto.photoshelter.com
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Historisk framgång när EU-parlamentet gav sitt stöd till medborgarinitiativet End the Cage Age10.6.2021 16:52:20 CEST | Pressmeddelande

Historia skrevs idag när EU-parlamentet röstade om medborgarinitiativet End the Cage Age. Initiativets mål är ett förbud av burhållning av djur inom lantbruket och är ett samarbete mellan Djurens Rätt och 170 andra organisationer. Med sina 1,4 miljoner underskrifter är End the Cage Age det tredje mest framgångsrika medborgarinitiativet någonsin. Går förslaget igenom hela vägen innebär det en historisk förändring för 300 miljoner djur i Europa - årligen.

Kraftig minskning av kycklingkonsumtionen under 2021 – 1,4 miljoner kycklingar undvek att hamna på tallrikarna2.6.2021 13:29:04 CEST | Pressmeddelande

Samtidigt som skandalen från Kronfågels slakteri, där kycklingar skållats levande och smutsigt kött florerat i media, presenteras statistiken för köttkonsumtion i Sverige under årets första kvartal. Den visar att kycklingkonsumtionen gick ner rejält, vilket innebär en minskning om 1,4 miljoner färre kycklingar som lagts på svenskarnas tallrikar jämfört med samma kvartal föregående år. Sett till hela köttkonsumtionen minskar den totalt med ungefär 1,5 miljoner färre individer på tallrikarna.

Ny undersökning: Fler än hälften oroade för smittspridning från storskalig djurhållning2.6.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Majoriteten av svenskarna är oroade för smittspridning från storskalig djurhållning, det visar en ny opinionsundersökning från Novus. Nu har Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, tagit fram ett åtgärdspaket till regeringen för att förhindra att pandemier som Covid-19 ska uppkomma framöver. Bland annat om en uppmaning att sätta ett slutdatum för att hålla minkar i bur i Sverige.

Djurens Rätt om VD-bytet: “Det är Kronfågels slaktfabrik som måste förändras”31.5.2021 14:11:02 CEST | Pressmeddelande

Efter att skandalen om kycklingar som skållats levande och smutsigt kött på Kronfågels slakteri uppdagades i förra veckan, rapporterades det idag att koncernens VD Leif Bergvall Hansen sparkas. Djurens Rätt vill nu betona att ett byte av chef inte förändrar situationen, utan det är det systematiska felen som gång på gång sker och som drabbar djuren som måste förändras. Takten för slakten måste minska.

Djurens Rätt om skandalen på Kronfågels slakteri: “Lidandet är rutin i djurfabrikerna”27.5.2021 13:40:52 CEST | Pressmeddelande

I veckan släppte Aftonbladet en granskning där det rapporterades om hur kycklingar under lång tid har skållats levande på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm. Detta trots löften om att det skulle upphöra. Djurens Rätt har i flera år arbetat fokuserat med att uppmärksamma kycklingarnas situation i djurfabrikerna, och nu kräver organisationen att Sverige bör nedmontera ett ohållbart livsmedelssystem.

Efter Djurens Rätts insatser - Linas Matkasse slutar med turbokycklingar24.5.2021 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den tredje februari inledde Djurens Rätt en riktad informationssatsning för att få Sveriges största matkasseföretag, Linas Matkasse, att ta mer ansvar för kycklingarnas välfärd. Detta genom att uppmana dem till att börja jobba utifrån European Chicken Commitment. Efter några månaders intensiv konsumentupplysning antar nu Linas Matkasse en ny policy där de slår fast att de kommer att sluta med turbokycklingar i sina matkassar, samt ge fler kycklingar möjlighet till utevistelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum