Svenska institutet för standarder, SIS

Säkrare livsmedelshantering med ny upplaga av ISO 22000

Dela

Från jord till bord, från grep till gaffel. Många sjukdomar kan spridas genom livsmedelskedjan, hållbar matproduktion är en av våra största utmaningar. Globaliseringen av livsmedelshandeln komplicerar ytterligare livsmedelssäkerheten. SIS har tillsammans med svenska intressenter deltagit i att ta fram den nya upplagan av ISO 22000 som anpassats för att bättre passa moderna behov.

Den globala ledningssystemstandarden ISO 22000 kan användas av alla företag som hanterar livsmedel, bland annat foder- och primärproducenter, tillverkare av ingredienser och färdiga livsmedel, detaljhandeln och cateringföretag. Standarden hjälper till att identifiera, förebygga och minska livsmedelsburna faror genom hela livsmedels- och foderkedjorna.

– Konsekvenserna av osäkra livsmedel kan vara förödande, både för konsumenter och företag över hela världen. Med många av dagens livsmedelsprodukter som regelbundet reser över nationsgränserna är den nya upplagan av ISO 22000 viktigare än någonsin för säkerheten i den globala livsmedelsförsörjningskedjan, säger Lorena Olivares, projektledare SIS.

SIS, Swedish Standards Institute, har under nästan fyra års tid tillsammans med svenska intressenter på området deltagit i det internationella arbetet med att ta fram ISO-standarden. En svensk version kommer att publiceras efter sommaren.

– Det har varit spännande att vara delaktig i uppdateringen av standarden och vi är mycket nöjda med resultatet av gruppens arbete, säger Charlotte Davidson, vd, ProSanitas Certifiering och expert i den svenska SIS-kommittén.

– Från svenskt perspektiv har det varit viktigt att förenkla och förtydliga begreppen och sambanden mellan styrbara grundförutsättningar, styrande åtgärder och kritiska styrpunkter. Eftersom risker för livsmedelssäkerhet kan införas i vilket skede av processen som helst, måste alla företag i livsmedelskedjan utöva tillräckliga riskhanteringar. Det har varit en balansakt i att vilja förnya och förenkla, utan att förvilla med nya begrepp och samtidigt hålla sig i linje med andra definitioner i branschen som regelverket Codex Alimentarius, säger Charlotte Davidson.

ISO 22000: 2018 upphäver och ersätter ISO 22000: 2005. Organisationer som är certifierade enligt den äldre utgåvan har tre år från datum för offentliggörande till övergång till den nya versionen.

Några exempel på förbättringar i den nya versionen är:

  • Antagande av ”High Level Structure” som är gemensam för alla ISO-ledningssystemstandarder och gör det lättare att kombinera dem.
  • Ett nytt riskperspektiv som ett viktigt begrepp inom livsmedelsbranschen, som skiljer mellan risker på operativ nivå och ledningsnivå.
  • Starka kopplingar till Codex och regelverket Codex Alimentarius*.

* Codex (CAC) är en mellanstatlig organisation bildad av FN-organ för att ta fram internationella regler - standarder - för säkrare livsmedel. Regelverket som standarderna samlas i kallas Codex Alimentarius. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00http://www.sis.se

Svenska institutet för standarder, SIS, är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar för att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer inom näringsliv och offentlig sektor ta initiativ och samverka för best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger en smart och hållbar samhällsutveckling.

SIS projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder och verkar för att de används. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Design ska passa alla – nu finns ny europeisk standard31.5.2019 09:46:27 CESTPressmeddelande

En ny standard för tillgänglighet genom universell utformning presenteras den 3 juni vid ett frukostseminarium på Svenska institutet för standarder. – Om inte användarmångfalden och människors varierande funktionalitet beaktas från början och i affärsstrategier kommer människor att utestängas och vi kommer vare sig nå målen i Agenda 2030 eller skapa förutsättningar för mänskliga rättigheter, säger Hans von Axelson från Myndigheten för delaktighet och ordförande för det svenska deltagandet i framtagandet av standarden.

Ett sekel av standarder – nu får SIS nytt namn och utseende7.5.2019 09:21:21 CESTPressmeddelande

Den nästan 100-åriga svenska standardiseringsorganisationen SIS byter namn och visuell identitet. Förkortningen har hängt med sedan 1922 men namnet har ändrats flera gånger. – De senaste åren har vi moderniserat den svenska standardiseringsverksamheten, så nu fräschar vi också upp vårt utseende. Vi ändrar också vårt namn från Swedish Standards Institute till Svenska institutet för standarder så att vårt namn stämmer överens med förkortningen SIS, säger Thomas Idermark, vd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum