Stockholms stad

Säkrare och bättre framkomlighet på nya Torsgatan

Dela

Idag återinvigdes Torsgatan mellan Sankt Eriksplan och Norra Bantorget efter två års ombyggnation. Nya Torsgatan har nu fått bredare trottoarer, nya säkrare cykelbanor, nya träd, förbättrad framkomlighet och en säkrare trafiklösning.

Daniel Helldén och Gunilla Glantz inviger nya Torsgatan. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad.
Daniel Helldén och Gunilla Glantz inviger nya Torsgatan. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad.

­Sträckan mellan Sankt Eriksplan och Norra Bantorget har nu 2,25 meter breda, nya enkelriktade cykelbanor med upphöjda överfarter vid de korsande gatorna. Innan ombyggnationen blev klar hade Torsgatan en blandning av smala cykelbanor och cykelfält. Nu har trafiksäkerheten och framkomligheten på Torsgatan förbättrats i enlighet med stadens cykelplan.

– Torsgatan är en viktig länk i det regionala cykelvägnätet. Genom att rusta upp gatan och öka trafiksäkerheten för cyklister och gående har vi gjort det enklare att välja både gång och cykel. Med bredare trottoarer, fler träd, sittplatser, ny och bättre belysning ökar vi även trivseln och tryggheten i området, säger Gunilla Glantz, Stockholms stads trafikdirektör.

Gatan har fått fler träd, mer utrymme för sittplatser och cykelparkering samt ny gatubelysning. Berget mot Vasaparken-Sabbatsbergsparken, mellan Sankt Eriksplan och Lokstallsgatan, har även fått en ny vacker effektbelysning som lyser upp den tidigare mörka bergväggen.

I höst ska fler träd planteras. När alla nya träd är i jorden kommer Torsgatan totalt ha fått 50 nya träd. Träden får nya växtbäddar vilket ger dem bättre möjlighet att växa och ta hand om mycket dagvatten. Flera av de befintliga träden på Torsgatan har också fått renoverade växtbäddar.

– Nu öppnar vi en efterlängtad nästan bortglömd koppling mellan City och Vasastan som kommer bidra till att göra vår stad både närmre och mer trivsam för stockholmarna. Torsgatan är en viktig pusselbit i cykelinfrastrukturen och nu får vi en grönare gata med högre trafiksäkerhet, säger Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad.

Mellan Barnhusbron och Sabbatsbergsvägen har även området efter Citybanans arbetsområde återställts och gatan har fått ny bred trottoar och bredare cykelbanor. Omfattande ledningsarbeten för vatten, el, fibernät och gatubelysning har genomförts i samband med ombyggnationen av Torsgatan, som startade hösten 2018 och blev klar sommaren 2020.

Mer information om Stockholms stads arbete med Torsgatan: vaxer.stockholm/torsgatan

Nyckelord

Kontakter

TrafikkontoretErik Söderberg, pressansvarig

Trafikkontoret ansvarar för bland annat framkomlighet, trafiksäkerhet, städning, snöröjning, klottersanering, parkering och belysning. Dessutom utvecklar trafikkontoret attraktiva offentliga miljöer genom exempelvis blommor och träd samt hanterar tillstånd för olika typer av markupplåtelser och evenemang.

08-508 26 282erik.soderberg@stockholm.se

Bilder

Daniel Helldén och Gunilla Glantz inviger nya Torsgatan. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad.
Daniel Helldén och Gunilla Glantz inviger nya Torsgatan. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad.
Ladda ned bild
Karta över projektets omfattning (trafikkontoret).
Karta över projektets omfattning (trafikkontoret).
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum