Trafikverket

Säkrare vägar när Trafikverket sänker hastigheten

Dela

Trafikverket föreslår sänkta hastigheter på ett antal vägsträckor i Södermanlands län. Det främsta målet är att rädda liv.

– Rätt hastighet på vägen räddar liv. Samtidigt påverkas restiden bara marginellt av en hastighetssänkning. Det är ett lågt pris att betala för ökad trafiksäkerhet, säger Einar Schuch, regional direktör på Trafikverket.

I Södermanland föreslår Trafikverket att hastigheten sänks från 90 km/tim till 80 km/tim på totalt 98 kilometer väg. Sänkningen genomförs på vägar utan mitträcke och i första hand där det går mer än 2 000 fordon per dygn.

– Vi bygger löpande om vägar så att de blir säkrare. Det bästa är att helt förhindra möteskollisioner genom separering med mitträcke. Då går det normalt att höja hastighetsgränsen. Men vi kan inte bygga om allt samtidigt. Då är hastighetssänkning en snabb och effektiv åtgärd, säger Einar Schuch.

Under 2018 dödades 324 personer i vägtrafiken, vilket är 72 fler än under 2017. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. En kollision i 80 km/tim istället för 90 km/tim gör att risken att omkomma minskar med 40 procent. De sänkta hastigheterna förväntas leda till att sju liv per år kan räddas i Sverige.

Det här är vägarna som Trafikverket föreslår sänkta hastigheter för i Södermanlands län under 2019 (se även bifogad karta):

  • Riksväg 52 Katrineholm – Eriksberg (9 km)
  • Riksväg 52, Bettna – Nyköping (22 km)
  • Riksväg 53, Nyköping – Råby-Rönö (10 km)
  • Riksväg 53, Malmköping – Eskilstuna (22 km)
  • Länsväg 214, Läppe – Äs (18 km)
  • Länsväg 221, Bettna – riksväg 55 (17 km)

Fakta

Den som kör i 80 km/tim istället för 90 förlorar 50 sekunder per mil.

Fram till år 2025 kommer cirka 425 mil statlig väg i Sverige att skyltas om till en lägre hastighetsgräns. Under samma period kommer cirka 120 mil väg få höjd hastighetsgräns eftersom Trafikverket bygger om vägar och höjer säkerhetsstandarden.

Under 2018 dödades 324 personer i vägtrafiken, vilket är 72 fler än under 2017. Antalet allvarligt skadade beräknas till drygt 4 200.

Förslaget går nu ut på remiss till berörda kommuner, länsstyrelser, kollektivtrafikmyndigheter, Polisen, med flera. Sista svarsdatum är den 15 september.

Kontakter

Thomas Pihl, mediekommunikatör Trafikverket, 070-279 14 77
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Dokument

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum