Konkurrensverket

Sala kommun bröt mot ramavtal

Dela

Sala kommun fortsatte att tillämpa ett ramavtal trots att avtalet slutat gälla. Kommunen gjorde därmed en otillåten direktupphandling när byggtjänster beställdes. Konkurrensverket tar nu ärendet till domstol med kravet att Sala döms att betala 1,1 miljoner kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

– Direktupphandling som inte föregås av annonsering är en allvarlig överträdelse av upphandlinsreglerna, säger Rikard Jermsten, generaldirektör vid Konkurrensverket.

Sala kommun hade ramavtal för ombyggnad och reparationer av skolor, äldreboenden, förvaltningsfastigheter, idrottslokaler m.m. med tre företag. Efter att avtalet löpt ut fortsatte kommunen att tillämpa avtalet som om det fortfarande gällde. Någon ny upphandling av entreprenadarbeten gjordes inte. Det innebar att kommunen gjorde otillåtna direktupphandlingar för drygt 15 miljoner kronor.

– När inköp annonseras, så att fler leverantörer har möjlighet att lägga anbud, ökar förutsättningarna att göra den bästa affären, säger Rikard Jermsten.

Det var efter ett tips till Konkurrensverket om misstänkta överträdelser som en utredning startade. Nu tar Konkurrensverket ärendet vidare till Förvaltningsrätten i Uppsala och kräver att domstolen dömer Sala kommun att betala 1,1 miljoner kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Kristoffer Sällfors, processråd, tfn 08-700 16 07
Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum