Hyresgästföreningen Riksförbundet

Salahyror äntligen klara

Dela

Hyrorna för Salabostäders hyresgäster är nu klara för 2023. Hyresgästföreningen kunde inte acceptera Salabostäders yrkande på 4,58 procent i förhandling med bolaget utan ärendet avgjordes av Hyresmarknadskommittén. Beslutet från Hyresmarknadskommittén blev en höjning på 4,05 procent från den 1 januari 2023.

Efter ytterligare förhandling kommer hyrorna att höjas med i snitt 3,98 procent vilket beror på den systematisering av hyrorna som slutfördes under 2021. Systematiseringen syftar i korthet till att åstadkomma en rättvisare fördelning av hyrorna mellan olika typer av lägenheter, baserat på storlek, standard, modernitetsgrad och läge.

Den överenskommelse som nu tecknats mellan parterna väver ihop systematiseringen med de årliga förhandlingarna och innebär följande:

Den totala intäktsökningen för Salabostäder kommer att uppgå till 3,98 procent för 2023. Men det betyder inte att alla hyresgäster får en hyresökning på 3,98 procent. Systematiseringsmodellen har visat att drygt hälften av hyresgästerna redan idag har en hyra som överstiger vad hyran ska vara enligt modellen, den s k målhyran. Knappt hälften av hyresgästerna betalar å andra sidan för lite i förhållande till utfallet i modellen. Nuvarande hyra jämförs med målhyra och hyran kan höjas maximalt med 400 kr för 1:or, 450 kr för 2:or, 475 kr för 3:or och 500 kr för 4:or och större. De som idag betalar för hög hyra kommer för 2023 att få en höjning på 1,5 procent.

”Det är beklagligt att även de som idag har för hög hyra, enligt resultatet av systematiseringen, ändå får en höjning, men för att de som idag betalar för lite i hyra inte skulle få ett orimligt påslag var vi tvungna att acceptera detta” säger Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen Aros Gävle. ”Det är tyvärr den extrema situationen med rusande inflation och därmed kostnadsökningar som är orsaken och planen är att kunna rätta till detta när vi når ett normalare läge i ekonomin”.

Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle
Telefon: 072-714 58 16

lena.janssonnordin@hyresgastforeningen.se

Kontakter

Om

Hyresgästföreningen Riksförbundet
Hyresgästföreningen RiksförbundetHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum