Värmdö Kommun

Salamanderdammar byggs i Värmdö

Dela

När Värmdö kommun påbörjade byggnation av skolor i Gustavsberg, så upptäcktes vattensalamandrar i en våtmark på den mark som ska bebyggas. Våtmarken visade sig vara lekvatten för vattensalamandrarna. Groddjuren är skyddade enligt artskyddsförordningen och som en skyddsåtgärd skapas nu två nya dammar i närområdet.

Vattensalamander
Vattensalamander

Värmdö kommun anlägger en förskola, skola och idrottsanläggning i Västra Charlottendal i Gustavsberg. Inom området finns en våtmark som utgör lekvatten för groddjursarterna mindre och större vattensalamander. Dessa lever på land en del av året men återvänder till vattnet varje vår för att fortplanta sig och lägga sina ägg.

Bevara ekologisk kontinuitet

Eftersom större vattensalamander är en skyddad art enligt artskyddsförordningen, beslutade kommunen i samråd med Länsstyrelsen att genomföra skyddsåtgärder genom att anlägga två nya dammar i närområdet dit vattensalamandrar från ursprungslokalen flyttas. Inventeringar och analyser har genomförts och placering och utformning av de nya dammarna har planerats noga för att säkerställa att den lokala populationen av vattensalamandrar i området inte ska ta skada av den byggnation som genomförs.

- Detta är ett viktigt steg för att bevara den ekologiska kontinuiteten och se till att populationen av vattensalamandrar inte påverkas negativt. Det har pågått ett febrilt arbete de senaste veckorna med att färdigställa dammarna och börja flytta djuren till sin nya hemvist, berättar Christina Leifman, chef över samhällsbyggnadskontoret.

Värmdö kommun har med hjälp av groddjursexperter från Calluna börjat flytta större och mindre vattensalamandrar från våtmarken till de nya dammarna. Den ena, som ligger i närheten av Bukettvägen, är färdigställd och hit har i dagsläget flyttats 65 stycken större vattensalamandra och nära 300 mindre vattensalamandrar. Den andra dammen som ligger vid Farsta Slottsväg är klar inom kort och då kommer vattensalamandrar att börja flyttas dit också.

Mer om projektet på varmdo.se

Dessa djur har en stark drift att återvända till sina ursprungliga hemområden. Därför har man hägnat in de nya dammarna med ett lågt stängsel som kommer tas bort under hösten då vattensalamandrarna vant sig vid sina nya hem. Staketen är alltså ämnade att hålla vattensalamandrarna inne och inte att hålla människor ute.

Läs mer om projektet på www.varmdo.se/salamanderdammar

Nyckelord

Kontakter

Cecilia LejonKommundirektör

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

08-57047153cecilia.lejon@varmdo.se

Bilder

Vattensalamander
Vattensalamander
Ladda ned bild
Salamanderdamm
Salamanderdamm
Ladda ned bild
Salamanderdamm
Salamanderdamm
Ladda ned bild

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Växel: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se/

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum