Säljrekord för allmännyttan

Dela

Under förra året såldes nära 14 800 lägenheter i allmännyttan, visar Dagens Samhälles granskning. Kommunerna vill få in pengar för att bygga nytt.

De affärer som gjorts eller beslutats under 2016 ger kommunerna en intäkt på 10 miljarder kronor, baserat på priset i de största affärerna. Köpare är oftast en växande skara privata eller pensionsfondsägda fastighetsbolag.

Huvudmotivet för kommunerna är att få in pengar för att bygga nytt. Men också att få in fler aktörer på den lokala marknaden. Numera kan man tala om en sälj-bygg-modell: Sälj två bostäder för att kunna bygga en. Ofta kombinerat med att köparen också ska bygga nytt.

De tio största privata bolagen har i dag 198 000 hyresbostäder, de tio största kommunala har 220 000  bostäder. Med senaste köpet i Umeå blir Rikshem, ägt av Fjärde AP-fonden och AMF, landets största hyresvärd.

Men affärerna är ofta omstridda. I Ronneby är försäljningen av 420 lägenheter tillfälligt pausad.

– Majoriteten vill få loss pengar och minska kommunens låneskuld för att kunna bygga nytt. Men att sälja fastigheter som  ger ett årligt överskott på 10 procent är idiotiskt, säger Ronny Pettersson (V), andre vice ordförande i Ronnebyhus styrelse, till Dagens Samhälle.

Det kommunala fastighetsbolag som sålde flest lägenheter under 2016 var Sollentunahem, där 2000 lägenheter bytte ägare. Växjöbostäder, Östersundshem och MKB i Malmö sålde alla fler än 1500 lägenheter vardera.

Listan över alla bolags försäljningar bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum