Catawiki

Sällsynt whiskey bättre investering än guld

Dela

På senare år har whiskey som investering sprungit förbi den gamla klassikern guld med stora kliv, och trenden ser inte ut att avta. Enligt Rare whisky Apex 1 000 – världens största riktmärke för skotsk whiskey – har den lyxiga drycken ökat i värde med hela 27,51 procent senaste året. Guld å andra sidan ökade inte ens hälften så mycket under 2017 med sina 12,57 procent.

Om du är nyfiken på hur mycket dina pengar kan växa genom whiskey finns goda möjligheter att fynda på dryckesauktioner. Jeroen Koetsier på auktionssajten Catawiki, där omkring 20 000 flaskor whiskey bytt ägare senaste året, delar med sig av sina bästa tips:

  • Håll utkik efter så sällsynt whiskey som möjligt. Flaskor från stängda destillerier, även kallade “tysta destillerier”, är särskilt uppskattade bland investerare. En handfull historiska märken finns med på listan över de som rankas högt på auktion: Macallan, Ardbeg, Bowmore, Highland Park, The Balvenie och Glenmorangie.

  • Japans whiskykultur har vuxit exponentiellt de senaste åren och lockat till sig de flesta samlarna och investerarna. Flaskor från Karuizawa, ett stängt destilleri, säljs för samma pris som guld: för några år sedan såldes en flaska för runt 100 000 euro.

  • Genom åren sker en liten avdunstning av alkoholen, vilket kallas ”ängelns del” och är helt naturligt. Viktigt är dock att kontrollera så att nivån inte är onormalt låg.

  • Se till att flaskan du köper är oöppnad. Värdet på whiskyn faller snabbt när förseglingen är bruten. All information som finns på etiketterna är indikationer och kvalitetsgarantier för inköpet av flaskan.

  • För de mer prestigefyllda flaskorna ska du inte tveka att göra mer efterforskning eller fråga en expert.

  • Alla objekt på Catawiki kan skickas utomlands så länge de överensstämmer med landets import- och exportregler.

Kontakter

Ivana Gagula, Marketing Specialist Nordics, I.gagula@catawiki.com, 073 067 57 10

Länkar

Om

CatawikiCatawiki är ett nätauktionshus med ambitionen att göra speciella objekt tillgängliga globalt. Varje auktion övervakas av en hängiven auktionsexpert och vi arbetar utan konsignation, vilket gör tjänsten snabb och enkel att använda. Med 14 miljoner besökare per månad når våra veckovisa onlineauktioner en stor publik så att tusentals ovanliga, sällsynta och speciella objekt kan byta ägare världen över. Catawiki har över 500 anställda i sju länder och sajten finns tillgänglig på 16 språk. Se vårt utbud av auktioner på www.catawiki.se.

Följ Catawiki

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Catawiki

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum