Svenska Ishockeyförbundet

Salming Trophy till Jonathan Pudas, Skellefteå AIK

Dela
Skellefteå-backen Jonathan Pudas, 29 år, är säsongens vinnare av Salming Trophy. I framtiden kommer priset att delas ut till minne av Börje Salming som avled i ALS den 24 november 2022.

-Jag är övertygad om att Börje, från sin plats i himlen, vill fortsätta att hylla säsongens bästa back. Och valet av Jonathan Pudas känns helt rätt. Han är dessutom från Kiruna, precis som Börje, och har spelat i Brynäs, precis som Börje, säger Stig Salming, äldre bror till Börje.

Stig kommer i fortsättningen att ingå i den jury hos Hockeyjournalisternas Kamratförening som årligen utser pristagaren.

-Jag känner mig djupt hedrad, det är en stor ära. Det finns många bra backar i SHL, och att belönas med Salming Trophy känns verkligen stort, kommenterar ”Jonte” från hemmet i Skellefteå.

Juryns motivering är denna:

”Jonathan Pudas är en stark all round back med stora offensiva kvalitéer. Skridskostark och med stor förmåga att föra upp pucken i banan och friställa medspelare. Han hävdar sig väl i det fysiska spelet, trots att hans storlek inte är skräckinjagande”.

-Det stämmer väl med  min spelstil, jag är anfallsglad och visst har jag tagit intryck av Börje genom åren. Men jag kan ärligt säga att jag som pojke hade ”Foppa” Forsberg som idol och föredöme, erkänner ”Jonte”.

Han växte upp i Kiruna,  och formades i Kiruna HC. Börjes första klubb var Kiruna AIF, som idag gör en nystart som förening efter ekonomiskt tunga år.

Drömmen om att bli en ny ”Foppa” avtog med åren, då båda hans far och farfar hade sin plats framför den egna målvakten, här kan vi tala om backgener som gått i arv.

Den här säsongen antecknades ”Jonte”  för 45 poäng (11+34) på 50 matcher och var på fjärde plats i poängligan, överlägset bäste back. Poängetta var IK Oskarshamns finske spelare, Antti Suomela, 66 poäng (37+29).

En delförklaring till ”Jonte” poänghunger är rollen i Skellefteås  fruktade power play, där han som ensam back styr fyra forwardar, Filip Sandberg, Jonathan Johnsson, Oscar Möller och Rickard Hugg.

Hans klubbresa omfattar Kiruna IF, Skellefteås juniorverksamhet, Karlskrona HK, Brynäs, Skellefteå, finska Jokerit (KHL) och sedan säsongen 2021-2022 åter Skellefteå. Han är inte vald av någon NHL-klubb, men är inte främmande för att en flytt västerut.

-Det är inget aktuellt för dagen, men öppnar sig chansen, så vem vet, Jag har kontrakt med Skellefteå ytterligare två år. Den här stan växer så det knakar, det märks verkligen att alla industrietableringar förändrar  såväl livet som staden här, säger ”Jonte”.

Ännu är säsongen långt ifrån över för ”Jonte”.

I kommande play off går Skellefteå in som ett av favoritlagen och i maj hägrar VM i finska Tammerfors. Han har spelat i två av tre Euro Hockey tour turneringar och gillar verkligen nye förbundskaptenen Sam Hallam.

-Hans spelidé tilltalar mig, och att spela i Tre Kronor är nog drömmen för alla småkillar från Kiruna. Jag är definitivt redo om Sam Hallam kallar på mig, avslutar 2023 års Salming Trophy pristagare.

Jonathan Pudas är för övrigt tredje back från Skellefteå som belönas med Salming Trophy, tidigare vinnare är David Rundblad säsongen 2010-2011 och Nicklas Burström säsongen 2015-2016.

Förra säsongen belönades första damspelare, Maja Nyhlén-Persson, Brynäs. Ett historiskt val av Börje Salming.

Tidigare vinnare av Salming Trophy >

Nyckelord

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1912. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Dags att rösta fram säsongens All Star Team22.3.2023 17:30:00 CET | Pressmeddelande

All Star Team - Damer 2022/ 2023 Omröstningen gäller svenska spelares insatser i sina klubblag i svenska- eller europeiska-serier samt insatserna i VM. Skriv namn och klubb på de spelare du röstar på. Fyll i formuläret senast 17/4 2023 > All Star Team - Herrar 2022/ 2023 Omröstningen gäller svenska spelares insatser i sina klubblag i svenska- eller europeiska-serier (dock ej ryska) samt insatserna i VM, dock ej NHL spelare. Skriv namn och klubb på de spelare du röstar på. Fyll i formuläret senast 29/5 2023 >

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum