Trafikverket

Samarbeta och ta det försiktigt i vintertrafiken

Dela

Vintern kommer allt närmare och vi på Trafikverket vill att du ska komma fram smidigt och tryggt. Därför måste vi hjälpas åt. Halkbekämpning, plogning och trafikinformation är åtgärder för att göra dig förberedd på att ta det försiktigt på vägarna.

Foto: Kerstin Ericson, Trafikverket
Foto: Kerstin Ericson, Trafikverket

Vintern bjuder både vår organisation och dig som bilist på stora utmaningar. Snabba omkastningar mellan plus och minusgrader, snöiga och hala vägar kommer att påverka oss alla.

Vi är beredda, är du?
Mellan den 1 oktober och 30 april kräver Trafikverket att entreprenörernas vinterorganisation ska fungera fullt ut. Det statliga vägnätet delas in i olika klasser och det är dessa klasser som avgör när och hur vägtyperna ska åtgärdas. Högtrafikerade vägar åtgärdas snabbare än lågtrafikerade.

Har du förberett dig och bilen för vintern? Förutom vinterdäck kan det vara bra att ha en liten snöskyffel i bagaget liksom en påse med sand. En vinterutrustad bil hjälper dock inte alltid. Du som bilist har ett stort ansvar och det är extra viktigt att anpassa hastigheten efter väglaget. Halkan kan komma plötsligt!

– Vi halkbekämpar för att uppnå god framkomlighet i trafiken. Utan halkbekämpning skulle inte minst den tunga trafiken stå stilla i exempelvis backar. Våra entreprenörer kan med hjälp av väderstationer längs vägnätet göra väderprognoser och i många fall bekämpa halkan förebyggande, säger Emma Stenman och Martina Rydberg, Trafikverket Underhåll region Väst.

Plogning av enskilda vägar
Trafikverket ansvarar för vinterväghållningen av de statliga vägarna. Övriga vägar sköts av kommunala eller enskilda väghållare (t ex vägsamfälligheter). Väghållaren för enskilda vägar ansvarar själva för vinterväghållningen, antingen i egen regi eller genom att upphandla plogning och halkbekämpning. Det finns inget som hindrar att samma entreprenörer som Trafikverket upphandlat arbetar för flera väghållare.

Nyttiga länkar för dig som vinterbilist

Aktuell Trafikinformation

Vintertips

Råd i vintertrafiken

Vägklassindelning

Plogbilskartor, när kommer plogbilen till din väg

Kontakter

Emma Stenman: Trafikverket Underhåll Södra Halland, Falkenberg-Hylte, Viskadalen, Ätradalen, Göteborg, Kungsbacka, Landvetter, Borås, Kungälv-Tjörn. Tfn 010-124 44 87

Martina Rydberg: Trafikverket Underhåll Trollhättan, Uddevalla/Orust, Norra Bohuslän, Dalsland, Falköping, Skövde, Skara, Norra Skaraborg, Karlstad, Sydvästra Värmland, Arvika, Norra Värmland, Östra Värmland. Tfn 010-123 71 88

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Foto: Kerstin Ericson, Trafikverket
Foto: Kerstin Ericson, Trafikverket
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Nu startar ombyggnationen av gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen13.5.2019 08:12:00 CESTPressmeddelande

Gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen kommer att vara helt avstängd från och med onsdagen den 15 maj till och med torsdagen den 31 oktober. Anledningen är att Trafikverket utför ett omfattande underhållsarbete på järnvägsbron över Söderström, vilket även påverkar gångbron som kommer att rivas och ersättas med en ny. Slutresultatet blir en bro med förbättrad miljö för gångtrafikanter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum