Uppsala kommun

Samarbete för att bekämpa invasiv art

Dela

Uppsala kommun och Upplands botaniska förening samarbetar från och med nästa vecka med att bekämpa den invasiva arten jättebalsamin. Allmänheten är välkommen att bidra till arbetet för biologisk mångfald genom att engagera sig i bekämpningen.

Foto: Sebastian Sundberg
Foto: Sebastian Sundberg

Bekämpningsinsatsen inleds måndag eftermiddag 15 juni utmed Fyrisån i naturreservatet Årike Fyris vid Sunnersta. Bekämpningen går ut på att för hand rycka upp varje planta, vilket är lätt gjort då de har ett klent rotsystem. Extra soptunnor kommer att placeras ut längs med cykel- och gångstigen så att privatpersoner som vill hjälpa till kan slänga plantorna i de soptunnor som är avsedda för ändamålet.

- Det är bra att vi med gemensamma krafter kan stärka den biologiska mångfalden genom att återställa artsammansättningen i de naturliga ekosystemen.Jättebalsamin är ett av flera exempel på främmande arter som fått fäste och sprider sig i vår natur och hotar inhemsk flora och fauna, säger Rickards Malmström (MP), ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden.

Fakta

Jättebalsaminen är en invasiv art, vilket innebär att den inte tillhör vår naturliga flora. Den bildar täta bestånd och konkurrerar med andra växter om plats och solljus. Jättebalsaminen konkurrerar även om naturens pollinerare, till exempel bin, vilket innebär minskad frösättning för övriga växter. Mest effektivt är att bekämpa växten då den blommar, men innan den har hunnit skapa frökapslar. Frökapslarna går lätt sönder och fröna sprids långt, därför vill man ta bort växten innan frökapslarna har bildats. 

Jättebalsaminen är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Den är inte giftig och alltså helt ofarlig att hantera för människor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Sebastian Sundberg
Foto: Sebastian Sundberg
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum