Umeå kommun

Samarbete med fastighetsägare ska minska bostadsbrist

Dela

För att underlätta för personer som står långt från bostadsmarknaden har kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott beslutat att ta fram ett förslag till samverkanslösning med kommunens fastighetsägare. Tanken är att skapa ”en väg in” till bostäder för personer med sociala behov.

– I en växande stad som Umeå ökar också konkurrensen om bostäder. Därför vill vi nu förbättra den samverkan vi har med fastighetsägarna för öka tillgången till lägenheter i Umeå. Det är bra för alla parter eftersom vi både ordnar bostäder till utsatta människor och samtidigt förhindrar utveckling av segregerade områden, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Umeå är en expansiv stad med en stadigt växande befolkning. Detta innebär många fördelar men kräver också att stadens infrastruktur, lokaler och inte minst bostäder byggs ut. När det gäller bostäder är utbudet lägre än efterfrågan, vilket i sin tur leder till att de som står längre ifrån bostadsmarknaden kan ha svårt att hitta en bostad.

Umeå kommun har arbetat med frågan en längre tid, bland annat utifrån kommunens bostadsprogram men också enligt den handlingsplan mot hemlöshet som antogs av kommunfullmäktige 2018. En av aktiviteterna i handlingsplanen är att utveckla ett ännu närmare samarbete med de privata fastighetsägarna.

Uppdraget att ta fram förslag till samverkanslösning med kommunens fastighetsägare avseende ”en väg in” för bostäder ska samordnas med den påbörjade revideringen av kommunens bostadsförsörjningsprogram. Uppdraget tilldelas tekniska nämnden/fastighet och ska slutredovisas under 2021.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Delvis distans fram till påsklovet på kommunala högstadieskolor25.2.2021 12:12:24 CETPressmeddelande

Eleverna på de kommunala högstadieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till påsklovet för att minska trängsel i skolans lokaler. Elever i årskurs 7 och 8 växlar varannan vecka mellan att ha undervisning i skolan och på distans till och med den 1 april. Elever i årskurs 9, elever i grundsärskolan och vissa elever med särskilda behov fortsätter ha undervisning på skolan.

Distansundervisning fram till påsklovet på de kommunala gymnasieskolorna24.2.2021 14:02:26 CETPressmeddelande

De kommunala gymnasieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till påsklovet (till och med torsdag 1 april). Precis som tidigare innebär det att endast en tredjedel av eleverna får närundervisning på skolorna. – Det är tyvärr ett helt nödvändigt beslut. Vi befinner oss i ett kritiskt läge med ökad smittspridning i stora delar av länet, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum