Umeå kommun

Samarbete med Hjälteföreningen förlängs

Dela

Genom samverkan med Hjälteföreningen erbjuds den enskilde inom funktionshinderomsorgen alternativ till träning och umgänge. Individ- och familjenämnden förlänger nuvarande överenskommelse i två år och inrättar en hälsocoach för att arbeta fokuserat med hälsofrämjande insatser.

För Umeå kommun är uppdragsplanen vägledande för detta samarbete där möjlighet till självständighet och sysselsättning står i fokus. Att ta hand om sin hälsa, kunna delta i aktiviteter och med det befinna sig i ett sammanhang är viktiga delar för att må bra. Genom att införa friskvård en gång i veckan på majoriteten av kommunens dagliga verksamheter skapas varaktiga former för hälsa och välmående i samarbete med Hjälteföreningen. En hälsocoach inrättas för att arbeta fokuserat med hälsofrämjande insatser i form av fysiska aktivitet, inflytande och information både för deltagare/brukare och personal. Detta utvärderas i december 2022 med möjlighet till eventuell förlängning beroende av finansiering.

– Vi har haft ett bra samarbete med Hjälteföreningen och ser positivt på en fortsättning. Vår förhoppning är att satsningen på en personell resurs ska leda till att fler blir inspirerade att komma igång med fysisk aktivitet, säger Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden.

Erbjuda alternativ till träning

Genom samverkan med Hjälteföreningen vill funktionshinderomsorgen erbjuda den enskilde alternativ till träning och umgänge. Syftet med överenskommelsen är att tydliggöra formerna för samarbete mellan funktionshinderomsorgen och Hjälteföreningen. Dessa exempel ingår i överenskommelsen:

  • Möjliggöra införandet av friskvård på daglig verksamhet och andra externa arbetsplatser för att skapa varaktiga former för hälsa och välmående.
  • Leda, utbilda och coacha instruktörer att hålla i Hjälteträningspassen.
  • Arbeta för att skapa fler träningsmöjligheter för den enskilda i närmiljö med stöd och resurser från Umeå kommun i den mån det är möjligt.

Om Hjälteföreningen

Hjälteföreningen är en ideell förening vars främsta syfte är att erbjuda aktiviteter för friskvård. Verksamhet består främst i att bedriva och sprida Hjälteträningen, träning med och för personer med funktionsnedsättning. På träningen är det personer med funktionsnedsättning som är instruktörer och som står i fokus.

Mer information

Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se

Hanna Lundin Jernberg (L)
vice ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-812 90 69
hanna.lundinjernberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum