Huddinge kommun - politikHuddinge kommun - politik

Samarbete över blockgränsen när klimatet brådskar

Dela

För fjärde gången arrangerar Centerpartiet och Socialdemokraterna i Huddinge ett gemensamt klimatforum. Det görs i ett läge när Huddinge kommun blivit utsedd till landets sjunde klimatbästa kommun och bäst i Stockholmsregionen, samtidigt som klimatfrågan är mer angelägen än någonsin.

Christian Ottosson (C) och Sara Heelge Vikmång (S) vid Huddinge klimatforum 2019. Foto: Henrik Juhlin
Christian Ottosson (C) och Sara Heelge Vikmång (S) vid Huddinge klimatforum 2019. Foto: Henrik Juhlin

-        Vi måste som politiska ledare tala klarspråk och bestämma oss för hur vi mest effektivt minskar klimatutsläppen, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för klimat och stadsmiljöfrågorna.

Evenemanget samarrangeras av Socialdemokraterna och Centerpartiet, ett parti ur oppositionen och ett ur den styrande koalitionen. Klimatutmaningen är blocköverskridande och partierna både krokar arm och utmanar varandra för att lyfta klimatfrågorna.

-        Alla Huddingebor kan bidra i klimatarbetet men för att lösa klimatkrisen måste vi agera gemensamt. När samhället återstartas efter krisen ska klimatomställningen användas till att skapa jobb, säger Sara Heelge Vikmång (S), gruppledare och oppositionsråd.

Karaktären på Huddinge klimatforum har varierat. 2015 deltog riksdagsledamöter och 2019 gav sakkunniga inom klimat- och miljöområdet inramning till en stor panel där alla tio av Huddinges partier möttes. Förra året bjöds alla partier in till en digital debatt. Huddinge klimatforum 2021 presenteras med parollen Klimatet brådskar och leds av gymnasieeleverna David Magnusson och Lina Fernström, båda Huddingebor. David är ordförande för SSU Huddinge och Lina är vice ordförande för CUF Södertörn.

-        Klimatet är en av de viktigaste ungdomsfrågorna, det är av största vikt att vi agerar nu, säger David Magnusson, ordförande SSU Huddinge.

David och Lina kommer inleda kvällen med en diskussion om klimatfrågan innan de leder samtalet med fyra Huddingepolitiker: Christian Ottosson (C), Sara Heelge Vikmång (S), Jennifer Lind (M) och Anders Lönroth (MP).

-        Att vi har en klimatkris är ingen nyhet för de flesta, men ofta missar vi att faktiskt göra något åt den, säger Lina Fernström, vice ordförande CUF Södertörn.

Huddinge klimatforum 2021 är ett digitalt evenemang som sänds live på Facebooksidorna för Centerpartiet i Huddinge och Socialdemokraterna i Huddinge, onsdagen 26:e maj, 19.00-20.00.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Christian Ottosson (C) och Sara Heelge Vikmång (S) vid Huddinge klimatforum 2019. Foto: Henrik Juhlin
Christian Ottosson (C) och Sara Heelge Vikmång (S) vid Huddinge klimatforum 2019. Foto: Henrik Juhlin
Ladda ned bild

Om

Huddinge kommun - politik
Kommunstyrelsens förvaltning
141 85 Huddinge kommun

http://huddinge.se

Klimatforum är ett samarrangemang mellan Centerpartiet i Huddinge och Socialdemokraterna Huddinge. Centerpartiet ingår i den styrande koalitionen och har där bland annat ansvar för klimat- och stadsmiljöfrågor. Socialdemokraterna är Huddinges största parti och har två oppositionsråd.

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med 110 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge kommun - politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge kommun - politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum