E.ON Sverige AB

Samarbete ska möjliggöra mer elnätskapacitet till Skåne

Dela

Inför vintern 2020/2021 har E.ON och Svenska Kraftnät nu tagit fram åtgärder som ska kunna höja uttaget av effekt från stamnätet från 750 MW till 1150 MW ner till södra Skåne och Malmöregionen. Som en del av åtgärdsplanen, som presenterades hösten 2019, investerar E.ON nu 35 miljoner kronor i förstärkningar i stamnätsstationerna Söderåsen och Barsebäck för att underlätta för Svenska Kraftnät att därefter genomföra sina ombyggnadsplaner fram till 2024.

Foto: Tomas Ärlemo
Foto: Tomas Ärlemo

– Samarbetet mellan E.ON och Svenska Kraftnät är avgörande för att trygga elleveranserna och möta tillväxt och energiomställning i Skåne, säger Mats Tullgren, regionnätschef på E.ON Energidistribution.

E.ONs arbete i stamnätsstationerna i Söderåsen och Barsebäck ska vara slutförda i november och kommer att genomföras utan planerade avbrott.

– Arbete i en högspänningsanläggning och med strömsatta delar är alltid ett riskabelt arbete och kräver att man tar säkerheten på största allvar. Samtidigt vill vi inte att våra kunder ska påverkas, säger Mats Tullgren.

Totalt kommer E.ON under 2020-2023 att investera drygt 2,8 miljarder kronor i regionnäten i Skåne, Halland, Blekinge, Kalmar och Kronoberg.

Svenska Kraftnäts investeringar, som långsiktigt kommer att lösa kapacitetsproblematiken i Skåne, omfattar förnyelse av stamnätsledningar som kommer bidra till att elsystemet i Sydvästra Skåne får en ökad kapacitet. De temporära åtgärder som ska säkerställa leveranserna av el fram till dess inkluderar en beredskapsplan och installation av sensorer för mätning för dynamisk ledningskapacitet som möjliggör att öka elöverföringen när marginalerna tillåter detta.

Tack vare det inledande arbete som E.ON gör i stationerna kommer också driftsäkerheten i stamnätet öka under tiden arbetet pågår med att ersätta Svenska Kraftnäts ledningar.

– Vårt svenska elnät är uppbyggt på så sätt att det på vissa ställen finns angränsande ytor mellan ägare, och då behöver man samarbeta. I detta fall äger både vi och E.ON anläggningar som är beroende av varandra, säger Daniel Gustafson, avdelningschef Kraftsystem, på Svenska Kraftnät. Vi har ett bra samarbete med E.ON och känner oss trygga med det förarbete som nu genomförs för att underlätta för oss.

Kontakter

E.ON

Bilder

Foto: Tomas Ärlemo
Foto: Tomas Ärlemo
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON satsar på vägtrafikens elektrifiering och planerar för ökade elnätsinvesteringar22.9.2020 11:05:53 CESTPressmeddelande

E.ON har under sommaren slutfört två omfattande analyser av vägtrafiken i Skåne och Östergötlands län för att prognostisera vilken elnätskapacitet en elektrifiering av trafiken skulle kräva. I samband med presentationen av resultaten för Infrastrukturdepartementet meddelar E.ON att bolaget är redo att ta ett uppdrag att utföra de nödvändiga förstärkningarna i elnätet för att elektrifiera vägtrafiken.

Så ska behovet av effekt säkras i Skåne18.9.2020 08:31:05 CESTPressmeddelande

Upp till 115 MW, lika mycket el som två städer av Ystads storlek förbrukar, kommer att göras tillgängliga för Skånes industrier och övriga elnätskunder från den 2 november när SWITCH, E.ONs digitala handelsplats för effekt, öppnar för sin andra säsong. Nytt är att området utökas från södra Skåne till att också omfatta två nya områden; Helsingborgsområdet inklusive Bjuv, Kullahalvön och Ängelholm samt Landskrona och Löddeköpinge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum