Samhället behöver ta spruträdsla på allvar: risk för nya mutationer och fortsatt smitta

Dela
Coronaviruset och dess mutationer sveper över världen och förutom deltavarianten så sprids nu den nya my-varianten. Forskare betonar därför vikten av att hinna få så många vaccinerade som möjligt. Att 300 000 svenskar med sprutfobi tvekar kring vaccinering är ett samhällsproblem vi måste ta på allvar menar Ellen Risto, legitimerad psykolog.

Efter långa månader av restriktioner börjar folk äntligen se ljuset i tunneln efter att fler har både en och två vaccinsprutor. Många drar en lättnads suck efter vaccineringen och tänker att livet kan återgå till det normala igen. Men för de 300 000 svenskar som lider av sprutfobi förknippas vaccineringen i stället med panik och ångest.

Under augusti månad rapporterades det om att antalet sjukhuspatienter med covid-19 ökade och majoriteten av patienterna var ovaccinerade. Forskare menar att ovaccinerade personer är främsta orsaken till nya varianter av coronaviruset eftersom det endast kan muteras i människokroppen.

Den smittsamma deltavarianten och den nya varianten ”my” hotar återöppnandet av samhällen. Enligt Folkhälsomyndigheten pekar även nya scenarier på ökad smittspridning i höst, det är därför centralt att alla som rekommenderas vaccin tar emot erbjudandet. Joakim Dillner, professor vid Karolinska institutet, beskriver det i Expressen som ett oroväckande race mellan nya mutationer och en tillräckligt hög andel vaccinerade i samhället.

– Att 300 000 svenskar lider av sprutfobi är därför ett samhällsproblem vi måste ta på allvar med mutationer, som den smittsamma deltavarianten och my-varianten lurandes runt hörnet. Vi kan inte riskera att fortsätta sprida viruset för att individer tvekar eller avstår på grund av rädsla, säger Ellen Risto legitimerad psykolog på Ahum. 

Sprutfobi drabbar individen negativt genom starka obehagskänslor inför och under sticktillfället. Varför rädslan uppstår är inte klarlagt men man vet att 60 procent av alla som drabbas har en nära släkting som lider av samma sak samt att det är den enda fobin med en hög ärftlig faktor. Rädslan kan också vara inlärd. Ofta vet den drabbade själv att rädslan är överdriven och orimlig men kan inte göra något åt det utan professionell hjälp. Det är lätt att säga till någon att de ska ”kavla upp” och bita ihop men det hundratusentals svenskar känner inför situationen är ren panik.

– När det kommer till psykisk ohälsa ligger svensk vård efter med att arbeta preventivt och utnyttja ny teknik för evidensbaserad behandling. Om det finns metoder som på tre timmar kan hjälpa individer komma över spruträdslan borde det vara vårdens plikt att erbjuda detta, säger Ellen Risto. 

Exponeringsbehandlingar är enligt Socialstyrelsen det bästa sättet att behandla fobier och nya innovativa lösningar som till exempel Virtual Reality-teknik (VR) är ett av de mest effektiva hjälpmedlen mot starka rädslor. Att närma sig obehagliga situationer på ett kontrollerat och stegvis ökande sätt tack vare miljöer som efterliknar verkligheten med autentiska bilder och ljud, har visat sig vara en bra lösning för den med fobi. Dessutom har tekniken fördelen att behandlingen blir mer tidseffektivt och lättare att genomföra än i det verkliga livet. 

Psykologens 5 tips till spruträdda inför vaccinering

Det mest hållbara tipset på lång sikt för sprutfobiker är, enligt legitimerade psykologen Ellen Risto på Ahum, att gå i KBT-terapi och i synnerhet VR-behandling. Där får vårdtagaren närma sig de obehagliga under kontrollerade former och stegvis öka utmaningen. Men för att reducera rädslan inför och vid spruttillfället kan nedan fem tips vara användbara för många:

  1. Titta på bilder inför spruttillfället, det finns massvis med sprutbilder på internet. Det kan också vara bra att ha en leksaksspruta hemma en tid innan vaccineringen för att vänja sig vid tanken.
  2. Andas i fyrkant, vilket minskar ångestsymtomen. Föreställ dig en fyrkant, eller titta på något som är fyrkantigt. Andas in när du följer den vänstra sidan av fyrkanten och räkna till fyra. Håll sedan andan längs den övre delen av fyrkanten och räkna till fyra. Andas ut längst den högra sidan och räkna till fyra och avsluta med att hålla andan längst den nedre delen och räkna till fyra. Upprepa tills du känner dig lugn. 
  3. Spänn och slappna av. Om man är rädd för att svimma kan man spänna kroppen 15 sekunder och slappna av ungefär lika länge. Gör det ett par minuter innan det är dags att ta sprutan, då ökar blodtrycket i kroppen. 
  4. Ta hjälp. Ha med någon som du kan känna dig trygg med. Prata i telefon med personen om den inte kan följa med in. Be den vänta utanför som stöd. Har du ingen i din närhet som kan ge dig det lugn du behöver, kan du vända dig till en terapeut. 
  5. Berätta att du är rädd. Då kan sjukvårdspersonalen ofta hjälpa dig på plats, till exempel kan du kan få ligga ned, slippa se sprutan och få lite extra tid samt omvårdnad.

Länkar:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/augusti/nya-scenarier-pekar-pa-okad-smittspridning-av-covid-19-i-host/
https://www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/joakim-dillner-om-indiska-varianten-klart-orovackande/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9794020/
https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/nationella-riktlinjer/2021-4-7339.pdf
https://www.ahum.se/bloggen/vr-terapi/

Bilder:
https://www.dropbox.com/home/Ahum%20VR%20mot%20sprutfobi

Kontakter

Dokument

Om

Ahum arbetar med 200 av landets mest erfarna terapeuter och har sedan start hjälpt över 10 000 personer att matchas med rätt terapeut. Idag är de ledande i Sverige med att erbjuda individanpassad terapi genom möjligheten att kombinera digitala KBT-behandlingar med samtalsterapi och chatterapi. Ahum underlättar också terapeuternas vardag med hjälp av en plattform för förmedling av klienter, stöd för videosamtal och daglig klientadministration.

Följ Ahum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ahum

Varannan ung kvinna orolig för att pengarna inte ska räcka till under semestern20.7.2023 07:03:00 CEST | Pressmeddelande

Semestertiderna är nu i full gång, men för många innebär sommarens olika aktiviteter, tillsammans med ökade kostnader i samhället, en oro för att pengarna inte ska räcka till. Störst är oron bland unga kvinnor. – Det finns konkreta verktyg att ta hjälp av för att hålla oron på en rimlig nivå, så att inte semestern förstörs av orostankar, säger psykologen Ellen Ristos från den digitala psykologtjänsten Ahum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye