Yrkesplugget i Sverige AB

Samhället, skolan & näringslivet har en kommunikationsutmaning

Dela

Föräldrarna är inte på "banan" när det gäller deras ungdomars val till gymnasieskolan

Emelie Sandsten, går bygg och anläggning på Yrkesplugget i Bromma. Foto: Stefan Christophs
Emelie Sandsten, går bygg och anläggning på Yrkesplugget i Bromma. Foto: Stefan Christophs

Från i fjol ökar andelen som sökte en yrkesutbildning på gymnasiet med ca 1%. Preliminära siffror från skolverket visar att läsåret 2018/2019 var det 28% av ungdomarna i landet som i första hand sökte ett yrkesprogram. I storstäderna var utfallet något sämre sämre.

Gymnasieskolor med yrkesinriktade program och olika branschorganisationer har och skapar  löpande aktiviteter och kampanjer, allt i syfte att öka intresset och med målsättning att fler söker yrkesutbildningar.

Föräldrarna vars ungdommar kommande vår, 2019 skall välja gymnasium fick frågan i en undersökning beställd av Yrkesplugget, om de kommer att välja ett gymnasium med yrkesprogram. 6% svarade mycket eller ganska troligt, 80% att det inte alls är troligt. Skillnaden gällande föräldrarnas uppfattning mot utfallet 2018/2019 är 22%!!!

"Med detta som facit finns det en uppenbar risk för en negativ påverkansfaktor riktad till de ungdommar som vill gå en yrkesutbildning, att välja något annat", säger Börje Lundén kommunikationsansvarig på Yrkesplugget.

80% av alla ungdommar i undersökningen som går i årskurs nio kunde inte nämna namnet på en enda gymnasieskola som har yrkesutbildningar. 

Bland de föräldrar vars ungdommar som tänker välja ett yrkesinriktat program på gymnasieskolan visste inte 69% namnet på en enda gymnasieskola. Slutsatsen är att information, aktiviteter och kampanjer inte nått målgruppen föräldrar och grundskolever!

Med ovan som facit har gymnasie- och grundskolan samt även näringslivet en diger uppgift framför sig, för bruset minskar inte, det ökar!  

”Långsiktigt tror vi på Yrkesplugget att man mycket tidigare i grundskolan, än när gymnasiemässorna öppnar bör försöka engagera och informera om olika val och möjligheter. Kickoff för detta skulle kunna vara praktiken som elever i årskurs åtta kommer genomföra. Bjud in branscher till skolorna och gör mer studiebesök i verkligheten, starta samarbeten mellan grundskola och näringslivet (branschråd) på samma sätt som sker i gymnasieskolor med yrkesutbildningar,” fortsätter Börje Lundén.

"En av de största hindren för utveckling i regionen är kompetensbrist. Kompetensförsörjningen är en av de enskilt största hindren för företagens utveckling. Det är enorm arbetskraftsbrist i regionen", säger Annelee Bergstrand huvudman för Yrkespluggets gymnasieskolor

”Skall vi gemensamt trygga tillväxten i de branscher där det råder stor brist på utbildad personal som tex bilmekaniker, yrkesförare, snickare, anläggare och betongarbetare så måste vi ta krafttag, och det tillsammans!” Avslutar Börje Lundén

I undersökningen ingick 957 föräldrar och 270 ungdommar som valts ut ur ett slumpvist urval, boende i centrala, västra och nordvästra Stockholm. Undersökningen gjordes av Origo Group i september 2018.

 
 

Nyckelord

Kontakter

Annelee Bergstrand huvudman Yrkesplugget
Tel. 070-521 22 11 E-post: annelee@yrkesplugget.se

Börje Lundén kommunikationsansvarig Yrkesplugget
Tel. 073 52 95 990 E-post: borje@yrkesplugget.se

Bilder

Emelie Sandsten, går bygg och anläggning på Yrkesplugget i Bromma. Foto: Stefan Christophs
Emelie Sandsten, går bygg och anläggning på Yrkesplugget i Bromma. Foto: Stefan Christophs
Ladda ned bild
Börje Lundén marknadschef på Yrkesplugget
Börje Lundén marknadschef på Yrkesplugget
Ladda ned bild

Länkar

Om

Yrkesplugget i Sverige AB
Yrkesplugget i Sverige AB
Kvarnholmsvägen 56
131 31 Nacka

08 607 10 50http://www.yrkesplugget.se

Yrkesplugget startades 2006 av Annelee Bergstrand och Kjell-Ove Moss. Tillsammans har de både mångsidig och stor kompetens inom området yrkesutbildningar. 2010 startades Yrkespluggets andra skola, i Uppsala.

Yrkesplugget i Sverige AB har som främsta mål en god ekonomi. Verksamhetens eventuella överskott återinvesteras i bolaget för att bibehålla en bra och jämn kvalité på både undervisning och lokaler.
Skolan satsar på hög personaltäthet och individuella lösningar för sina elever, vilket är ekonomiskt krävande. Trots det är företagets ekonomi stabil och en eventuell lågkonjunktur möter man med tillförsikt. Den goda ekonomin är ett resultat av effektiv resursanvändning. Men också att både personal och elever använder skolans resurser på ett konstruktivt och bra sätt.

Skolans ledning har ett starkt engagemang inom skolutveckling och driver att antal projekt inom området. Man tar också systematiskt emot elever som inte har behörighet till de nationella gymnasieprogrammen.

Yrkesplugget är en skola med god kvalitet och bra resultat. Personalomsättningen och sjukfrånvaron är låg och utvärderingar visar att både elever och personal trivs vilket är ett gott tecken på en bra fungerande skola.

Yrkespluggets personal har tillsammans arbetat fram gemensamma kärnvärden och kvalitetsmål. De skall genomsyra hela verksamheten och vara ett stöd i vårt dagliga arbete. Våra kärnvärden är:  Elevfokuserade, Kompetenta, Nytänkande, Lösningsinriktade, Branschfokuserade och Mångfald.

Följ Yrkesplugget i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Yrkesplugget i Sverige AB

Yrkesskola startar arbetsförmedling26.5.2020 15:52:05 CESTPressmeddelande

Arbetsförmedling är kanske ett för stort ord. Men i dessa Covid tider vill Yrkesplugget på något sätt stötta de företag där man utvecklat ett samarbetade gällande praktikplatser. Detta resulterade i webbplatsen "Träffpunkt Jobb". En plats där samarbetsföretag erhåller kostnadsfri annonsering i jakten på arbetskraft. Samtidigt blev det en plats där elever på skolan kunde lägga upp egna annonser, i sin jakt på ett arbete.

Motorbranschen & IF Metall certifierar Sveriges första friskola att bli Motorbranschcollege19.6.2018 15:21:29 CESTPressmeddelande

Yrkesplugget har utbildat tusentals elever sedan starten 2006. Nu blir skolan den första friskolan i Sverige och även första gymnasium i Stockholm att bli certifierad som Motorbranschcollege. ”Det är med stor ödmjukhet och stolthet som vi mottager detta erkännande som utbildare, att bli certifierade som Motorbranschcollege” säger Annelee Bergstrand som är huvudman för Yrkesplugget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum