Linköpings kommun

Samhällsbyggnadsnämnden: Effektivare ytterring och detaljplan för nya simhallen

Dela

Åtgärder för ökad framkomlighet på yttre ringen ska utredas och genomföras. Detaljplanen för Linköpings nya simhall är på väg att antas. Detta är två ärenden vid samhällsbyggnadsnämndens sammanträde på onsdagen som ordförande Elias Aguirre presenterade vid presskonferensen inför sammanträdet.

Ärende 13: Bättre trafiksituation i Linköping med effektivare ytterring

Yttre ring behöver få bättre framkomlighet och ökad kapacitet för att Linköpings trafiksystem ska fungera bättre. Därför ska åtgärder för ökad framkomlighet nu utredas och genomföras.

Linköpingsborna blir allt fler och det ställer stora krav på ett trafiksystem som är effektivt, tillgängligt och miljömässigt hållbart. Stadsbyggnadskontoret ska därför ta fram förslag till hur kapaciteten på yttre ring och dess infartsleder ska bli större för kollektiv-, bil- och cykeltrafik.

– Det är viktigt med god framkomlighet i trafiken för att Linköpingsbornas vardag ska kunna fungera – oavsett vilket färdsätt man använder. Vi vet att det finns enkla åtgärder som kan göra stor skillnad och de vill vi nu göra något åt. Det kan handla om särskilda svängfiler i ett antal rondeller och mer utrymme i svängfiler, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).

Åtgärder som kan bli aktuella är:

  • Kartläggningar av människors resor och sedan riktade insatser för att påverka val av transportsätt.
  • Anpassningar av cirkulationsplatser på yttre ring där några är på det statliga vägnätet, kräver samarbete med Trafikverket.
  • Trimning av befintliga trafikljusanläggningar och ändrad utformning av vägkorsningar.

Utredningen ska presenteras för samhällsbyggnadsnämnden under våren 2018 och åtgärder genomföras 2018-2019.

Ärende 16: Detaljplan för nya simhallen på väg att antas

Detaljplanen för Linköpings nya simhall är den första av flera planetapper inom Folkungavallen. På samhällsbyggnadsnämndens sammanträde på onsdag ska detaljplanen för simhallen tillstyrkas.

 ”Vågen” blev det vinnande bidraget i arkitekttävlingen för ny simhall. Förutom att vara en simhall för lek, motion och idrott, erbjuder ”Vågen” en ny mötesplats, där utomhusbadet blir centralt. ”Vågen” är ritat av 3 x Nielsen Arkitekter.

– Vi arbetar för ett spadtag av nya simhallen under våren 2018 och ser fram emot att det vinnande bidraget börjar byggas, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).

Den nya simhallen förläggs i anslutning till Tinnerbäcksbadet. Intill simhallen skapas en öppen plats som ska fungera för tillfällig angöring, som evenemangsyta och entrétorg. Detaljplan för den del av Folkungavallen som ska rymma en ny simhall är den första av flera planetapper inom Folkungavallen. Allmänna gator runt simhallskvarteret omfattas inte av denna detaljplan, utan planläggs separat.

Målet är första spadtaget ska tas våren 2018.

Det är kommunfullmäktige som slutligen antar detaljplanen.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 157 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum