Tekniska verken i LinköpingTekniska verken i LinköpingTekniska verken i LinköpingTekniska verken i Linköping

Samhällsviktig infrastruktur blir starkare i västra Östergötland

Dela

Vadstena kommun, Mjölby kommun och MSE (Mjölby-Svartådalen Energi) tar nästa steg och fördjupar det gemensamma arbetet kring fjärrvärme och dricksvatten. Arbetet som startades upp i höstas handlar om att samarbeta för att stärka samhällsviktig infrastruktur i regionen.

I slutet av september skrevs den första avsiktsförklaringen på och sedan dess har möjligheterna kring ett framtida fjärrvärmesamarbete konkretiserats. Det har också utretts vidare hur Vättern kan fungera som försörjning för både Mjölbys och Vadstenas dricksvatten.

- Vi tar nu ett kommunalt ansvar för fjärrvärmen vilket kommer att ge lägre och stabilare priser för Vadstenaborna över tid. Samtidigt öppnar det regionala samarbetet upp för nya möjliga satsningar inom en rad områden för viktig infrastruktur, säger Peter Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Vadstena kommun.

- Vi ser stora möjligheter med Vättern som en gemensam råvattentäkt för Vadstena och Mjölby. En lämplig plats för detta kan vara vid Nässja och det skulle säkerställa tillgången till färskvatten lång tid framöver, säger Cecilia Burenby (S), kommunstyrelsens ordförande i Mjölby kommun. 

Mjölbys biobränsleeldade kraftvärmeverk producerar både värme och el, vilket är ett effektivt sätt att ta vara på resurserna jämfört med att bara producera värme. Genom att bygga samman Vadstenas nät med det regionala fjärrvärmenätet i västra Östergötland, genom en ledning mellan Vadstena och Skänninge, kan man räkna med stora effektiviseringsvinster.

- Vadstena har idag en av Sveriges högsta fjärrvärmetaxor, och vi bedömer att vi redan vid ett övertagande kommer kunna erbjuda fjärrvärme till ett lägre pris än vad som sker idag i kommunen. Vi ser också att prissänkningar kommer kunna möjliggöras i framtiden när infrastrukturen är utbyggd, säger Fredrik Remneblad, vd för MSE. 

För mer information kontakta gärna:
Peter Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande Vadstena, 073 – 067 60 88
Cecilia Burenby (S), kommunstyrelsens ordförande Mjölby, 0142 – 851 10
Fredrik Remneblad, vd Mjölby Svartådalen Energi, 0142- 855 10

Nyckelord

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se (http://tekniskaverken.se/)

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Tekniska verken och Hydroc utvecklar ny teknik för värmelagring vid Vallastaden9.7.2021 11:12:33 CEST | Pressmeddelande

Tekniska verken i Linköping har, precis som många andra fjärrvärmebolag, ett överskott av värmeenergi under sommaren. Överskottsenergin skulle kunna användas på vintern, under förutsättning att den kan sparas utan för stora förluster. Nu undersöker Tekniska verken och Hydroc Energy Storage AB möjligheten till en pilotanläggning för att lagra termisk energi i berggrunden, i anslutning till Vallastaden i Linköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum