Svenska kyrkan

Samiska kyrkodagar i Árviesjávrrie/Arvidsjaur

Dela

16-18 juni anordnas Samiska kyrkodagarna i Árviesjávrrie /Arvidsjaur. Temat är "Livets källa – livets vatten". Medverkar gör bland annat ärkebiskop Antje Jackélen, kulturminister Alice Bah-Kunke, Sofia Jannok, urfolksaktivist och Sylvia Sparrock ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan.

Evenemanget samlar hundratals människor över generationsgränser, både samer och icke-samer från Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Under kyrkodagarna är det samiska kyrkolivet i centrum, med gudstjänster, samtal, föreläsningar och kulturella inslag. Några av ämnena som kommer att tas upp är rättigheter, självbestämmande, hållbar utveckling i Arktis, försoning och vidareutveckling av samiskt kyrkoliv.

Program för samiska kyrkodagar 2017

Praktisk information

ACKREDITERING

Journalister som bevakar samiska kyrkodagarna ska vara ackrediterade och ha namnskylt. Ange redaktion, namn och mobiltelefonnummer i ett mejl till press@svenskakyrkan.se senast torsdag den 8 juni kl 17.

FAKTA

Samiska kyrkodagar anordnas vart fjärde år och är en av de viktigaste mötesplatserna för det samiska kyrkolivet. Det är andra gången som det anordnas i Sverige. Svenska kyrkan står som värd för de samiska kyrkodagarna i Árviesjávrrie/Arvidsjaur, mitt i Sapmi i det umesamiska området som präglas av en skogssamisk kultur.

Arrangörer är Samiska rådet i Svenska kyrkan, Samisk kirkeråd i den norske kirken, Uleåborgs stift i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Arvidsjaur församling, Luleå stift, Samarbetssrådet for kristna kyrkor i Barentsregionen (SKKB).

MEDVERKANDE

Övriga medverkande:

Bierna Leine Bientie, utvecklade den sydsamiska gudstjänstliturgin och är den ende prästen i Norska kyrkan som talar flytande sydsamiska

Wimme Saari, en av de mest välkända jojkare från Finland

Aili Keskitalo, norsk-samisk politiker från Kautokeino

Ingrid Inga, vice ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan

Lars Levi Sunna, konstnär

Lars Anders Baer, Fd styrelseordförande i Sametinget

Tobias Poggats, från projektet Queering Sápmi

Olav Fykse Tveit, generalsekreterare för Kyrkornas Världsråd

Hans Stiglund, biskop i Luleå stift

Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift

Samuel Salmi, biskop i Uleåborg stift

Olav Øygard, biskop i Nord-Hålogaland bispedømme

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, biskop Sør-Hålogaland bispedømme

 

TEMAT "LIVETS KÄLLA – LIVETS VATTEN"

Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus ser vi ljus.

Psaltaren 36:9

Vatten har traditionellt sett alltid haft en stor betydelse för samer, boplatser byggdes vid kallkällor eller vid andra vattendrag. Tillgången till färskvatten var viktig för att kunna livnära sig och förvaring av mat. Vatten som livets källa symboliserar också den kristna tron.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum