Svenska kyrkan

Samiska rådets kulturpris 2021

Dela

Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att tilldela 2021 års kulturpris till David Larsson, organist i Gällivare församling, Gällivare-Malmbergets pastorat.

David Larsson får Samiska rådets kulturpris 2021.
David Larsson får Samiska rådets kulturpris 2021.

Med priset vill Samiska rådet uppmärksamma David Larssons särskilda insatser för att ha främjat och synliggjort samiska intressen och samisk kultur i Svenska kyrkan. I sin motivering lyfter rådet särskilt upp David Larssons psalmsångskvällar och att han ”med sin glöd och kärlek för det samiska språket har lyft in det samiska i kyrkan i området”. Han inspirerar och engagerar sin församling till att se och stärka inte bara språket utan även det samiska som helhet i Svenska kyrkan.

David har också aktivt främjat de samiska språken i Svenska kyrkan:

– Till glädje för alla samer i Gällivare har pristagaren synliggjort rikedomen i den samiska psalmsångstraditionen genom att anordna sångkvällar i församlingen. Under pandemin har sångkvällarna genomförts på Facebook i stället. En viktig nyckel i Davids arbete är hans förvärvade kunskaper i samiska språket och i den samiska kulturen som bidrar till att stärka samiskt kyrkoliv i Gällivare församling, säger Ingrid Inga, ordförande i Samiska rådet inom Svenska kyrkan.

Prisutdelningen kommer troligen att ske under kyrkomötets andra session, som i år äger rum den 22-24 november 2021.

Samiska rådets kulturpris delas ut sedan 1997. Prissumman är på 50 000 kronor. Det ska gå till insatser som gjorts för att främja samiska intressen i kyrka och samhälle och som synliggjort samisk kultur och identitet.

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, kyrkorätt, generalsekreteraren, Act Svenska kyrkan (humanitärt arbete), Jourhavande präst, barn/unga, diakonalt arbete mm.

Tel:070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

David Larsson får Samiska rådets kulturpris 2021.
David Larsson får Samiska rådets kulturpris 2021.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum