Svenska kyrkan

Samiska rådets kulturpris till regissören Amanda Kernell

Dela

Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att tilldela filmregissören Amanda Kernell 2017 års samiska kulturpris, för filmen Sameblod. Hon visar i sin långfilmsdebut hög grad av mod och mognad att ta upp frågor som går rakt in i den samiska erfarenhetens kärna och smärtpunkt, skriver Samiska rådet i sin motivering.

Filmregissören Amanda Kernell får samiska rådets kulturpris 2017. Foto: Carla Orrego Veliz .
 

Kulturpriset kommer att delas ut under nästa veckas kyrkomöte i Uppsala, onsdag den 22 november kl 17:45 i Uppsala Konsert & Kongress. Då visas även en trailer för filmen.

I sin motivering till årets pris konstaterar Samiska rådet att filmen Sameblod är en stark berättelse med ett högst aktuellt tema. Rådet vill särskilt lyfta fram att ”filmen genom sin förmåga att beröra starkt bidragit till att, för en stor publik i Sverige och runt om i världen, vidga förståelsen för och kunskapen om Sápmi och samernas livsvillkor: om 1930-talets rasbiologi, om kolonisationen och dess efterverkningar.

– Filmen Sameblod och dess fantastiska skådespelare berör alla, säger Sylvia Sparrok, ordförande i Samiska rådet. Den visar en mörk tidsepok under statsmaktens rasbiologiska förehavanden gentemot samerna – en epok som är så viktig att belysa och bekräfta, trots det smärtsamma.

Samiska rådet skriver vidare: ”Att känna historien är en förutsättning för att förstå samtiden och för att kunna nå försoning i framtiden. Detta perspektiv har även Vitboken om Svenska kyrkan och samerna tagit fasta på.

– Sameblod är ett viktigt bidrag till att synliggöra delar av samernas historia, betonar Sylvia Sparrok.

Prisade filmer
Amanda Kernell är regissör och manusförfattare från Umeå, numera bosatt i Köpenhamn. Filmstudier vid Den Danske Filmskole 2009-2013 med examen från regilinjen.

Efter en rad uppmärksammade och prisade kortfilmer kom Sameblod som varit nominerad i tävlan och vunnit priser på en lång rad filmfestivaler och nått stor publik världen över. Amanda Kernell arbetar nu på ett nytt långfilmsprojekt.

Fakta

Samiska rådets kulturpris, 10 000 kr, har delats ut varje år sedan 1997.

År: Pristagare:
1997 Lars Levi Sunna
1998 Johan Märak
1999 Ellen Syvia Blind
2000 Sáminuorra
2001 Else-Maj Blind
2002 Gösta Bergkvist
2003 Eva Rehnfeldt
2004 Lars Wikström
2005 Margareta Stenberg och Anna Dynesius
2006 Elli-Karin Pavval
2007 Laila Fjällgren och Jon-Paul Persson
2008 Bo Lundmark
2009 Solveig Labba
2010 Valborgs Mangs Märak
2011 Inger Mattsson och Aina Jonsson
2012 Johan Kitti
2013 Kören Sámi Jienat
2014 Ungdomskören Vaajmoe
2015 Maj Lis Skaltje
2016 Lars-Anders Baer
2017 Amanda Kernell

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Distributionen av kyrkohandboken skjuts upp13.3.2018 09:00Pressmeddelande

Distributionen av 2017 års Kyrkohandbok för Svenska kyrkan skjuts upp. Orsaken är att det uppstått frågor kring upphovsrätten till ett par nattvardsböner. – Det får inte råda minsta tvivel kring de upphovsrättsliga frågorna i relation till kyrkohandboken. Därför utreder vi grundligt de frågor som föranletts av två inkomna skrivelser, och avvaktar med distributionen av kyrkohandboken, säger Svenska kyrkans rättschef Maria Lundqvist Norling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum