Svenska kyrkan

Samiska rådets kulturstipendium till Maj Lis Skaltje

Dela

Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat tilldela Maj Lis Skaltje 2015 års samiska kulturstipendium. Hon får det för sitt arbete med att gestalta och återupprätta jojken som uttryck för samisk andlighet.

Maj Lis Skaltje. Foto: Erik Vallsten

Maj Lis Skaltje har genom film och i bokform dokumenterat och fört fram berättelsen om jojken som uttryck för samisk kultur och existens och dess nära koppling till naturen.

- Vi samer har alla en relation till jojken och all den rikedom som den bär på. Maj Lis Skaltje har på ett fantastiskt sätt synliggjort jojkens berättelser och dess existentiella betydelse för oss, kommenterar Sylvia Sparrok, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan.

Maj Lis Skaltje, född 1940, är uppvuxen i Báste sameby och har verkat som journalist, författare och konstnär. Hon bor i Puoltsa i Kiruna kommun. Hennes bok Minsta lilla liv har sin jojk och filmen Jojk kom ut 2014. Det samiska kulturstipendiet är på 10 000 kronor.

Om Samiska rådet:
Samiska rådet i Svenska kyrkan har till uppgift är att främja samisk kultur och språk i kyrkolivet inom Svenska kyrkan samt bevaka samers rättsliga förhållanden i kyrka och samhälle.

Rådet finns sedan 1997 och består av sju ledamöter. De väljs på förslag av Sametinget och de nordliga stiften i Svenska kyrkan och utses av kyrkostyrelsen. Rådet samarbetar också med systerkyrkorna inom Sápmi.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

Kyrkomötet beslutade ta fram nationell klimatstrategi21.11.2018 14:07Pressmeddelande

2018 års kyrkomöte har just avslutats efter tre dagars debatt- och beslutssession. Sista dagen har ledamöterna bland annat beslutat att former för ett nationellt program för klimatstrategi ska arbetas fram. Kyrkomötet beslutade också att se över vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas nationellt för att förebygga sexuella övergrepp och trakasserier, samt att 2019 års tematiska kyrkomöte ska ha temat Undervisning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum