Svenska institutet för standarder, SIS

Samlad europeisk insats kring standarder i kampen mot covid-19

Dela

Som en följd av corona-utbrottet tillgängliggörs nu kostnadsfritt ett antal europeiska standarder för medicintekniska produkter och personlig skyddsutrustning som används i samband med covid-19-pandemin.

Science Photo
Science Photo

– Vi välkomnar initiativet med kraft och snabbt agerande. Detta blir vårt sätt att tillsammans med standardiseringsorganisationer över hela Europa agera och bidra i kampen mot covid-19, säger Annika Andreasen, vd på Svenska institutet för standarder, SIS. Tillsammans är nu hela det europeiska standardiseringssamhället engagerat i att hjälpa EU-kommissionen i sitt arbete med att hantera pandemin.

Efter en brådskande begäran från EU-kommissionen har de europeiska standardiseringsorganisationerna - i samarbete med sina 34 medlemsländer – kommit överens om att fritt tillgängliggöra en samling av europeiska standarder för att bidra till att fler kan producera skyddsutrustning och medicinteknisk utrustning för att hindra spridningen av covid-19.

Motivering till beslutet är den allvarliga bristen på skyddskläder och medicinteknisk utrustning runt om i Europa som uppkommit på grund av nödläget kring covid-19. Genom fri tillgång till dessa standarder underlättas arbetet för många företag att ställa om sina produktionslinjer för att snabbt ta fram och leverera kvalitetssäkrade produkter och på så vis säkerställa att vårdpersonal och patienter får tillgång till den utrustning som så väl behövs.

De utvalda standarderna har tagits fram av standardiseringskommittéer över hela Europa med hundratals experter och intressenter inom personlig skyddsutrustning och det medicintekniska området. Standarderna som avses omfattar andningsskydd, munskydd, ögonskydd, medicinska handskar, skyddshandskar, operationskläder och skyddskläder.

Se SIS webbplats för kostnadsfri tillgång till standarderna

Pressmeddelande CEN and CENELEC Make European Standards Available to Help Prevent the Covid-19 Contagion  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Science Photo
Science Photo
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar för att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer inom näringsliv och offentlig sektor ta initiativ och samverka för best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger en smart och hållbar samhällsutveckling.

SIS projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder
och verkar för att de används. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter
som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta
med hjälp av standarder.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Rådgivande forum ska stärka standardisering på energiområdet30.1.2020 08:25:22 CETPressmeddelande

Nu startar Svenska institutet för standarder, SIS, ett sektorforum för att stärka standardisering kring energi. – Vi vill skapa en tätare strategisk dialog med aktörer i energisektorn och erbjuda våra medlemmar en plattform för långsiktig utveckling av standardisering. Vi vill utbyta information om vad som händer inom internationell standardisering, vad den svenska energisektorn ser för behov samt identifiera samverkan och synergier med initiativ som sektorn tar på standardiseringsområdet, säger SIS vd Annika Andreasen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum