Region Örebro län

Samlat grepp ska förstärka och främja besöksnäringen i Örebro län

Dela

Under 2018 omsatte turismen i Sverige 337 miljarder och ökade med 6 procent jämfört med året innan. Turismen växer i takt med svensk ekonomi i stort, men visar över tid en starkare utveckling vad gäller export och sysselsättning.

Under 2018 stod turisterna från utlandet för 43 procent av Sveriges totala intäkter från turism. För att möta efterfrågan och för att ta ett gemensamt ansvar arrangeras nu för första gången en kunskapsdag om besöksnäringen i Östra Mellansverige.

– Turismen är en viktig fråga för vårt län och vi behöver dela erfarenheter och kunskaper för att stötta och skapa rätt förutsättningar för företagen som är verksamma inom dessa näringar. Vi ser att det finns potential att utveckla besöksnäringen ännu mer. Men för att göra det behöver vi lära oss av andra och samarbeta i dessa frågor, säger Irén Lejegren, Regionråd vid Region Örebro län.

Tanken är att skapa ett årligt återkommande evenemang för tjänstemän och förtroendevalda i Östra Mellansverige som arbetar med frågor som alla på olika sätt berör besöksnäringen som till exempel samhällsplanering, miljö, kollektivtrafik, kultur, fritid, näringsliv och infrastruktur.

Komplex, mångfacetterad och en jobbmotor

Besöksnäringen består av många olika verksamheter, allt från sommaröppna caféer till stora kongressanläggningar, naturturismföretag och transportbolag, friluftsmuseum till köpcentrum. Många av besöksnäringens verksamheter och är samtidigt beroende av t ex väl fungerande infrastruktur, kollektivtrafik och smidig tillståndshantering.

– Turismen i Örebro län omsatte 2017 nära 24 miljarder kronor och sysselsatte 2018, 16 000 personer. Sedan 2010 har omsättningen ökat med 20 procent och antalet sysselsatta med 18 procent. För många är Besöksnäringen en första erfarenhet av arbetslivet, näringen är sysselsättningsintensiv och skapar sysselsättning i hela landet, säger Kristina Eklöf, Områdeschef Näringslivsutveckling på Regional utveckling.

 

Hittills är över 100 personer anmälda till eventet. Det visar på ett stort intresse för besöksnäringen och att det behövs ett kunskapsutbyten för att utveckla turistnäringen.

Eventet äger rum den 8 november 09:30- 15:00 på Aros Congress Center i Västerås. Tema är hållbar utveckling och kommer att beröra bland annat översiktsplanering, turistisk infrastruktur, stöd för företagens utveckling och etableringsfrämjande.

Nyckelord

Kontakter

Kristina Eklöf, Områdeschef Näringslivsutveckling på Regional utveckling.
E-post: kristina.eklof@regionorebrolan.se
Telefon: 019-602 63 80

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - för oss tillsammans

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Att samla administrationen i befintliga lokaler ska utredas ytterligare29.11.2019 14:29:54 CETPressmeddelande

Region Örebro läns administration i Örebro är i nuläget lokaliserade i flera olika fastigheter runt om i Örebro. Flera av lokalerna är i behov av upprustning och är svåra att anpassa till ett modernt arbetssätt. En förstudie har sett över förutsättningarna för en nybyggnad för att samla administrationen på ett ställe. Regiondirektören får nu ett tilläggsuppdrag av regionstyrelsen att fördjupa utredningen genom att undersöka möjligheten att samla administrationen i moderna befintliga lokaler på ett fåtal platser i Örebro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum