Norrköpings kommun

Sammanfattning av Norrköpings kommuns arbete i samband med Covid-19 vecka 17

Dela

Norrköpings kommun arbetar med beredskap för att kunna förhindra och hantera eventuell smittspridning samt övriga konsekvenser av Covid-19. Här följer en sammanfattning av kommunens arbete under vecka 17.

  • Kommunen har gjort ett utskick med vykort till alla över 70 år med uppmaning om att följa myndigheternas råd och stanna hemma.  Det finns många som vill hjälpa till med att handla och hämta mediciner åt dem som är äldre. För den som inte har någon alls som kan hjälpa till så ställer Svenska kyrkan, Frivilligcentralen och Norrköpings kommun upp. Om man behöver hjälp med ärenden som att gå att handla kan man ringa Kontaktcenter på 011-15 00 00.

  • Under veckan som gått har Frideborg på socialkontoret och polisen i Norrköping gemensamt arbetat med att uppmärksamma våld i nära relationer. Dels genom att dela ut affischer till hyresvärdar att sätta upp i trapphus. Dels genom inlägg på sociala medier. Budskapet vi vill sprida är att en konsekvens i spridningen av coronaviruset och insatserna för att begränsa smittan är att många människor tillbringar mer tid hemma. För människor som lever med våld i hemmet innebär detta en ökad risk. Vår uppmaning är att du som medmänniska och granne ska kontakta polisen, om du tror att någon i din trappuppgång eller grannhus blir utsatt för våld eller på annat sätt far illa. Om du själv är utsatt för våld i hemmet och önskar stöd och hjälp, är du välkommen att höra av dig till Frideborg.

  • Årets studentfirande kommer att genomföras i juni men anpassas efter rådande omständigheter. Skolcheferna i Östergötland samverkar i frågan och för en dialog kring studentfirandet. Alla är överens om att förhålla sig till Folkhälsomyndighetens och Länsstyrelsens rekommendationer. Utbildningskontoret har i dialog med studenter och rektorer försökt hitta lösningar för att kunna genomföra studenten i alternativ form. Utbildningskontoret har skapat en sida där all information om studenfirandet finns. Sidan kommer att uppdateras med mer information.

  • Det tillfälliga korttidsboendet för personer med covid-19 på Kolonigatan 18 öppnade under vecka 15, och platserna har fyllts upp med patienter som skrivits ut från sjukhuset. Nu har vård- och omsorgskontoret ställt om Södra Promenaden 2B till ett korttidsboende. Det nya korttidsboendet är redo att ta emot de första patienterna under vecka 18.

  • Region Östergötland tar fram riktlinjer och rutiner för hur vården ska kunna utföras på ett säkert sätt vid misstänkt eller bekräftad covid-19, även för den kommunala vården. 
    Du kan läsa mer om hur vård- och omsorgskontorets medarbetare arbetar för att förhindra smittspridning här.

  • För att minska risken för smittspridning av covid-19 kan man stanna hemma från daglig verksamhet med full habiliteringsersättning. Alla dagliga verksamheter fortsätter att hålla öppet. Du kan läsa mer om det här.

__________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Förintelsens minnesdag blir digital i år18.1.2021 14:52:56 CETPressmeddelande

Varje år anordnar Norrköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping Demokrati- och människovärdedagar. Eftersom pandemin gör att man inte kan träffas som vanligt blir årets dagar digitala. Förintelsens minnesdag, onsdag 27 januari, utgör det första digitala arrangemanget under veckan. Media erbjuds en möjlighet att ta bilder och ställa frågor i samband med förinspelningen av arrangemanget, som sker den 19 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum