Norrköpings kommun

Sammanfattning av Norrköpings kommuns arbete i samband med covid-19 vecka 47

Dela

Norrköpings kommun arbetar med fortsatt beredskap för att förhindra och hantera eventuell smittspridning samt andra konsekvenser av coronapandemin. Här kommer en sammanfattning av kommunens arbete under vecka 47.

Vi tänder Norrköping
Tillsammans lyser vi upp Norrköping, är en gemensam satsning för ljus och hopp välkomnar alla kommuninvånare, företag, fastighetsägare, butiker, hotell, restauranger och caféer att vara med och tända sin vinterbelysning samtidigt fredagen den 27 november klockan 16.00. Det är ett initiativ av Norrköpings kommun och fastighetsägarna som kommer att tända sin vinterbelysning samtidigt längs kvarter och handelsplatser. I samband med det uppmanas alla norrköpingsbor att också vara med och lysa upp staden och dela med sig av omtanken på #norrkopinglightfestival.
Läs mer om initiativet här.


Norrköping Light festival
Årets Norrköping Light Festival genomförs med 45 ljusinstallationer, populära barnens slinga och en del nya inspel. Fredagen den 27 november invigs årets festival och temat är Tillsammans. För att kunna ta del av festivalen på bästa sätt kommer all information om Norrköping Light festival att finnas samlad på visit.norrkoping.se tillsammans med en digital karta. De guidade turerna sker med anledning av covid -19 digitalt via appen Norrköping Go där man kan vandra promenadslingan och lyssna på när guiden berättar om installationerna och konstnärerna.
Läs mer om festivalen här.


Vård- och omsorgskontoret går upp i stabsläge och inför munskydd eller visir vid all ansiktsnära vård
Måndagen den 16 november aktiverades vård- och omsorgskontorets krisledningsstab igen. Krisledningsstaben arbetar aktivt med bland annat lager och logistik för skyddsutrustning samt att se över vårens planer för eventuella händelser i relation till coronapandemin.

Den 19 november meddelade vård- och omsorgskontoret att medarbetare kommer att använda munskydd eller visir vid all ansiktsnära vård. Att vård- och omsorgstagare känner sig trygga är högst prioriterat.  Användande av munskydd eller visir är en åtgärd kommunen inför för att ytterligare minska risken för att medarbetare eventuellt skulle kunna smitta vård- och omsorgstagare. Rekommendationen för medarbetare att stanna hemma vid minsta symptom gäller fortfarande. Munskydd ersätter inte de basala hygienrutiner som redan gäller. Det är fortsatt viktigt att alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Läs mer om beslutet om munskydd eller visir här.


Kampanj för att uppmärksamma psykisk hälsa
Under hösten skapade Norrköpings kommun en kampanj för att uppmärksamma hur det psykiska välbefinnandet kan påverkas av coronapandemin. Vardagen är annorlunda och de sociala kontakterna har minskats vilket kan medföra försämrad psykisk hälsa så som nedstämdhet, en känsla av meningslöshet eller depression, oro eller ångest. Att må dåligt kan drabba vem som helst men det finns hjälp att få. Norrköpings kommun vill genom kampanjen berätta att man inte är ensam om man tycker att livet känns tufft just nu. På webbsidan norrkoping.se/måbättre kan man läsa mer om vart man kan vända sig för att få hjälp. Kampanjen pågår under hela hösten fram till jul.   

Förskola stänger och skola övergår till distansundervisning
En stor andel av personalen vid förskolan Domarringen är frånvarande med anledning av covid-19. Utifrån detta har utbildningsnämnden bedömt att det under viss tid inte går att bedriva verksamheten vid Domarringen, utan att enheten ska hållas tillfälligt stängd till och med fredagen den 27 november. Beslutet kan komma att ändas, och om så är fallet kommer ytterligare information om detta. Samtliga vårdnadshavare har informerats.
Läs mer om stängningen av Domarringen här.

Även Jurslaskolan, har hög sjukfrånvaro och ett ansträngt läge som följd av smittspridning. Därför behöver elever i årskurs 4-6 från och med måndag 23 november tillfälligt övergå till distansundervisning. Beslutet gäller till och med fredag 27 november. Samtliga vårdnadshavare har informerats.
Här kan du läsa om distansundervisning på Jurslaskolan.

Med anledning av smittspridning bland personal på Vilbergsskolan behöver elever i årskurs 1-6 tillfälligt övergå till distansundervisning. Omställningen börjar måndagen den 23 november med en hemstudiedag. Elever i årskurs 1-6 övergår till distansundervisning den 24 november. Beslutet gäller till och med fredagen den 27 november. Förskoleklassen håller tillfälligt stängt under dessa dagar.
Läs mer om distansundevisningen på Vilbergsskolan här.

Den 18 november beslutade också regeringen att gymnasieskolan får ökade möjlighet att övergå till fjärr- eller distansundervisning om det krävs för att minska trängsel i skolans lokaler. Här kan du läsa om regeringens beslut om gymnasierna.

Max åtta personer får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
Regeringen meddelade vid en pressträff 16 november att den tillsammans med Folkhälsomyndigheten föreslår att max åtta personer får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från och med den 24 november.
Läs om förslaget på max 8 personer här.

För Norrköpings kommun innebär detta att Kulturskolans verksamhet delvis påverkas. Kulturskolan har redan sedan tidigare infört tillfälliga förändringar och från och med den 23 november pausas nu tillfälligt även undervisning som bedrivs ute på grundskolor och fritidsgårdar. I möjligaste mån kommer digital undervisning/hemuppgifter att erbjudas men för en del av kulturskolans utövare kommer undervisningen att behöva pausas till efter nyår. Beslutet ses över tidigt i januari så att vårterminen startar utifrån de förutsättningar som då råder. Inom kulturskolans egna lokaler kommer maxantalet (lärare+elever) i all gruppverksamhet vara 8 personer per lokal, oavsett lokalens storlek.
Här kan du läsa mer om hur Kulturskolan påverkas.

Cnema kommer fortsatt att hålla öppet men kommer från och med den 24 november att sänka besöksantalet till max 8 personer. Cnema kommer att skärpa insläpp och utsläpp i sina lokaler för att säkerställa en trygg och säker bioupplevelse för alla. Vissa föreställningar och filmpremiärer har ställts in och skjutits på i framtiden, Cnema kommer att kontakta samtliga som köpt eller förbokat biljetter till dessa inställda visningar.
Läs mer om hur Cnema påverkas här.

Kommunens Kontaktcenter på Trädgårdsgatan kommer bara att tillåta 8 personer samtidigt i receptionen.

Möjlighet att lokalt förbjuda besök på äldreboenden
Regeringens fattade 19 november beslut om att beslut att ge Folkhälsomyndigheten möjlighet att lokalt förbjuda besök på äldreboenden. Förordningen börjar gälla 21 november. Norrköpings kommun uppmanar till att inte besöka äldreboende just nu.
Läs mer om regeringens beslut om äldreboenden här.

Förbud mot alkoholförsäljning efter klockan 22:00
För att förhindra ökad smittspridning beslutade regeringen 18 november att alkoholförsäljning ska förbjudas på bland annat restauranger och barer efter klockan 22:00. Förbudet börjar gälla den 20 november.
Läs mer om förbudet här.

Förbudet riskerar att göra så att många näringsverksamheter får det ännu tuffare i ett redan ansträngt läge. När vardagen blir vanlig igen vill vi kunna njuta av vår levande kommun. I kampanjen #stöttanorrköping finns tips på hur man kan stötta det lokala näringslivet och även utförlig information om allt som görs inom verksamheterna för att underlätta för kunderna – erbjudanden om take away, fri utkörning, anpassade tider i butik och mycket mer. Allt i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Här kan du läsa mer om #stöttanorrköping.

Skärpta lokala råd förlängs
Den 19 november beslutade Folkhälsomyndigheten i samråd med Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland att förlänga de skärpta allmänna råden som gällt i Östergötland sedan 29 oktober. De skärpta råden gäller nu fram till den 13 december.
Läs mer om förlängningen av de skärpta lokala råden här:

________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings äldreboenden är klara med vaccinationerna22.2.2021 08:00:00 CETPressmeddelande

Vaccineringen av de boende inom särskilt boende för äldre i Norrköping är klar sedan någon vecka tillbaka. Alla boende har erbjudits vaccin, de som haft möjlighet och tackat ja till vaccination har nu fått både första och andra dosen. – Det känns jättebra och är en milstolpe att vara i hamn med vaccinering för våra boende på särskilt boende som tackat ja till vaccination, säger Anneli Granath, områdeschef, särskilt boende, vård- och omsorgskontoret.

Pingstkyrkan, kultur, allmännyttan och vardagshjältar pryder kaktusparken i år19.2.2021 15:30:41 CETPressmeddelande

Pingstkyrkan får i år pryda kaktusplanteringen i Carl Johan park. I Hörsalsparken kommer kaktusplanteringen prydas av Kvartersteatern för sitt engagemang att berika kulturlivet i Norrköping, samt Hyresbostäder för sitt arbete att säkerställa en trygg boendemiljö för norrköpingsborna. – Vi vill hylla pingstkyrkan för sina 100 år och för sitt arbete och betydelse för Norrköping, säger Karin Jonsson (C), jurymedlem i jurygruppen för kaktusplanteringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum