Norrköpings kommun

Sammanfattning av Norrköpings kommuns arbete i samband med covid-19 vecka 48

Dela

Norrköpings kommun arbetar med fortsatt beredskap för att förhindra och hantera eventuell smittspridning samt andra konsekvenser av coronapandemin. Här följer en sammanfattning av kommunens arbete under vecka 48.

Norrköpings kommun stöttar näringslivet på flera sätt inför julhandeln

Förslag om att avgiftsfritt ta bort de utpekade försäljningsplatserna
För att stötta handeln i Norrköping föreslår kommunen att tillfälligt och utan avgift för näringsidkarna, ta bort de utpekade försäljningsplatserna. Beslutet om detta väntas fattas måndagen den 30 november och skulle innebära att näringsidkare får flera alternativ till att bedriva handel utanför butiken. En möjlighet är att nyttja ytan utanför butiken och ha en plats där kunder kan komma och hämta upp det som de har köpt, en så kallad pick-up point. En annan möjlighet är att kunna ha försäljning eller varuexponering utanför sin butik. Det är tekniska nämnden som tagit fram ett extra ärende till kommunfullmäktige i frågan. Läs mer här.

Julgåva
I år uppmanas även alla avdelningschefer inom kommunen att ge medarbetare en julgåva som köps av det lokala näringslivet. Detta för att stötta handeln på liknande sätt som sommarens tackgåva till kommunalt anställda.

#StöttaNorrköping
Från kommunens sida fortsätter man även att kommunicera initiativet #stöttanorrköping som lyfter näringslivets anpassningar för att kunna erbjuda en säker och trygg julhandel. På Visit Norrköping listas företag i olika kategorier som erbjuder till exempel take-away, hemkörning eller att handla ensam i en butik om man är i riskgrupp. Här kan du läsa mer om detta. Genom kampanjen vill kommunen inspirera kommuninvånaren att på ett tryggt sätt stötta det lokala näringslivet för att vi ska kunna njuta av vår stad även efter pandemin. 

 

Stöd till restauranger i samband med förbud att servera alkohol efter 22:30

Den 20 november började den nya förordningen gälla som innebär att det är förbjudet att servera alkohol efter klockan 22.För den som önskar finns möjligheten att öppna verksamheten igen från klockan 23:00 utan alkoholförsäljning, exempelvis för servering av mat och alkoholfria drycker samt lättöl och folköl. Detta ska då anmälas till kommunen. Detta hanteras det som en justering av serveringstillstånden vilket normalt sett är avgiftsbelagt. Norrköpings kommun har dock beslutat att inte ta betalt för att justera serveringstillstånden. Här finns mer information 

 

Norrköpings Lucia 2020 ställs in

Utnämningen av Norrköpings Lucia och luciatåget 2020 ställs in med anledning av de skärpta restriktionerna till följd av coronapandemin. Den 13 december kommer i år istället en film att visas där luciakandidaterna uppträder. Kandidaterna för årets Lucia får även en ny möjlighet 2021. Här kan du läsa mer 

 

Nu lyser Norrköping!

I den gemensamma satsningen för ljus och hopp Tillsammans lyser vi upp Norrköping tände idag klockan 16:00 ett stort antal kommuninvånare, företag, fastighetsägare, butiker, hotell, restauranger och caféer sin vinterbelysning. Initiativet kommer från Norrköpings kommun och fastighetsägarna. Samtidigt tändes även Norrköping Light Festival med 45 ljusinstallationer runt om i Norrköping. Årets tema är Tillsammans.

 

Tillfällig påverkan av verksamheter inom förskola, grundskola och gymnasium

Med anledning av risk för smittspridning samt ansträngt läge har flera förskolor och skolor i Norrköping tillfälligt fått ställa om sin verksamhet. Besluten fattas i samråd mellan enhet, verksamhet och utbildningsnämnd. Vårdnadshavare hålls informerade.

Förskola:
Nedanstående förskolor har tillfälligt ställt om till distansundervisning på grund av ansträngt läge samt för att minska risken för smittspridning. Du kan klicka på namnet på respektive förskola för att få veta mer.

Klingsta förskola

Nyckelpigans förskola

Grundskola:
Nedanstående grundskolor har tillfälligt ställt om till distansundervisning på grund av ansträngt läge samt för att minska risken för smittspridning eller förlängt sin period med tillfällig distansundervisning av samma skäl. Du kan klicka på namnet på respektive skola för att få veta mer.

Jurslaskolan

Sandbyängskolan

Sandbyhovsskolan

Vilbergsskolan

Mosstorpsskolan

Gymnasium:
Nedanstående gymnasium har tillfälligt ställt om till distansundervisning på grund av ansträngt läge samt för att minska risken för smittspridning:

Kungsgårdsskolans Introduktionsprogram

 

Ökade möjligheter till distansundervisning i gymnasieskolan

Utbildningsnämnden har under veckan fattat beslut om att gymnasieskolorna ska ges större möjlighet att övergå till distansundervisning om det finns ett behov av att minska trängseln i skolans lokaler. Gymnasieskolornas rektorer har nu fått uppdrag att bedöma när det kan vara lämpligt att övergå till fjärr- eller distansundervisning på grund av trängsel i skolans lokaler. Bedömningen görs i samråd med utbildningsdirektör och verksamhetschefer för gymnasiet utifrån de förutsättningar och behov som råder på det aktuella gymnasiet. Här finns mer information

________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Förintelsens minnesdag blir digital i år18.1.2021 14:52:56 CETPressmeddelande

Varje år anordnar Norrköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping Demokrati- och människovärdedagar. Eftersom pandemin gör att man inte kan träffas som vanligt blir årets dagar digitala. Förintelsens minnesdag, onsdag 27 januari, utgör det första digitala arrangemanget under veckan. Media erbjuds en möjlighet att ta bilder och ställa frågor i samband med förinspelningen av arrangemanget, som sker den 19 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum