Stockholms stad

Samråd om Stockholms översiktsplan inleds i Tensta

Dela

På grund av det kraftiga snöovädret i Stockholm kommer vi inte att kunna hålla dialogmöte i Tensta på torsdag den 10 november. Invigningen och dialogmötet om samrådet om Stockholms nya översiktsplan har flyttats till fredag den 11 november. Stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert invigningstalar klockan 11.00. Fram till 10 januari 2017 har alla möjlighet att lämna synpunkter på hur huvudstaden bör utvecklas de kommande 25 åren.

Översiktsplanen är som en karta över framtiden, som visar hur vi vill att vår stad ska bli. Kommunfullmäktige har beslutat att stadens översiktsplan ska uppdateras. Därför presenterar Stockholms stad nu ett förslag till ny översiktsplan.

Samrådet inleds på Tensta torg fredag 11 november, då stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert invigningstalar.

– Stockholm ska bli en tät och sammanhållen stad där vi bevarar de fantastiska stadsbyggnadskvaliteter som redan finns samtidigt som vi skapar nya i takt med att staden växer. I det arbetet spelar översiktsplanen en avgörande roll, säger stadsbyggnadsdirektör Anette Scheibe Lorentzi.

Stadens långsiktiga mål är 140 000 nya bostäder mellan åren 2010 och 2030. Ett delmål är att 40 000 nya bostäder påbörjas till år 2020. Dessutom behövs det nya förskoleplatser, parker och kollektivtrafik. Skolor, bibliotek och idrottsplatser. Kultur, äldreomsorg och närbutiker och mycket annat.

Visionen är en storstad som håller samman, som är klimatsmart och hållbar. Ett Stockholm där alla känner sig välkomna, där det är bra att leva, studera, arbeta och driva företag.

– För att nå dit behöver vi hjälp av de verkliga experterna: Människor som bor, arbetar eller går i skolan i Stockholm. Som vet vad som fungerar, men framför allt vad som kan bli bättre, säger Anette Scheibe Lorentzi.

Stockholms stad bjuder nu därför in till samråd om förslaget till nu översiktsplan. Fram till den 10 januari nästa år kan alla lämna synpunkter på förslaget till ny översiktsplan.

Information kommer bland annat att finnas på webben, där det också är möjligt att lämna synpunkter och förslag. Dessutom kommer förslaget att presenteras lokalt i samtliga 14 stadsdelsområden, då det även finns möjlighet att träffa stadsplanerare och andra för att diskutera Stockholms framtid.

– Det här är viktigt och jag hoppas att så många som möjligt vill vara med och påverka Stockholms framtida utveckling, säger Anette Scheibe Lorentzi.

Här presenteras förslaget till ny översiktsplan:

 • Tensta torg 11 november, klockan 11–19
 • Kista galleria12–13 november, klockan 11–19
 • Brommaplan14–15 november, klockan 11–19
 • Älvsjö torg 16–17 november, klockan 11–19
 • Skärholmens centrum18–19 november, klockan 11–19
 • Vasaparken20 november, klockan 11–19
 • Västermalmsgallerian21–22 november, klockan 11–19
 • Gullmarsplan23–24 november, klockan 11–19
 • Karlaplan25–26 november, klockan 11–19
 • Norrmalmstorg 27–28 november, klockan 11–19
 • Bagarmossens centrum29–30 november, klockan 11–19
 • Liljeholmstorget galleria1–2 december, klockan 11–19
 • Medborgarplatsen 2–3 december, klockan 11–19
 • Vällingby torg 4–5 december, klockan 11–19
 • Farsta centrum 6–7 december, klockan 11–19

Översiktsplanen på webben: stockholm.se/oversiktsplan

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss till exempel i skolan, på äldreboenden, i parken och när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med en hög grad av decentraliserat ansvar. Det innebär att besluten i stor utsträckning fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

YH-utbildning på Frans Schartaus Handelsinstitut når topp tio i kvalifikationsnivå, motsvarar kandidatexamen20.4.2018 10:28Pressmeddelande

Frans Schartaus Handelsinstituts YH-utbildning inom Hotel Management har i samband med den senaste beviljandeomgången från Myndigheten för Yrkeshögskolan fått en placering i kvalifikationsramverket på nivå SeQF6*. Det innebär att de studerande som läser Hotel Management får en Kvalificerad yrkeshögskoleexamen, som i det nya ramverket är placerad på samma nivå som en kandidatexamen. Det gör de studerande mycket attraktiva på arbetsmarknaden och blir en trygg väg mot jobb.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum