Samspel mellan företag och forskning – en förutsättning för omställning
Samverkan mellan industri och högskolor är nyckeln för att Sverige ska klara den gröna och digitala omställningen. Det är temat när Teknikföretagen onsdagen den 28 april sänder live om framtidens hållbarhetsutmaningar.

– Det måste löna sig mer för forskare och universitet att samarbeta med företagen. Företagen är beroende av den kunskap som kommer fram på lärosätena, säger Teresa Jonek, näringspolitisk expert, forskning & innovation,Teknikföretagen.
– Idag premieras och meriteras forskare genom att de får artiklar publicerade och blir citerade. Lärosätena finansieras inte mot bakgrund av hur väl de samverkar med omgivande samhälle, men det borde vägas in mer, fortsätter Teresa Jonek.
Genom samverkan med företag kan forskning som tas fram vid lärosätena nyttiggöras och skapa nya innovativa produkter och tjänster. För att möta samhällsutmaningarna måste flödet av kunskap till industrin öka men också breddas.
– Kopplat till teknikskiftena handlar det om beteendeförändringar, och det kommer att behövas samverkan med forskare inom samhällsvetenskap och humaniora. Det behövs en förändring där man redan från studentstadiet aktivt styr mot att kunskapen ska komma till nytta. Forskarna inom teknik är vana vid att jobba med industrin på ett helt annat sätt än deras kollegor inom samhällsvetenskap och humaniora, säger Teresa Jonek.
Diskussionen fortsätter i Teknikföretagens livesändning onsdagen 28 april klockan 16.00. Programmet sänds på Teknikföretagens hemsida, YouTube-kanal, LinkedIn och Twitter.
Bilder


Om
Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Starkt men avtagande affärsläge13.6.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Index för affärsläget för teknikindustri i Sverige minskar något under andra kvartalet i år från en hög nivå. Det är tredje kvartalet i rad som index avtar i styrka. Sammantaget ökar också orderingången i lägre omfattning än under första kvartalet i år. Det visar Teknikföretagens Barometer för årets andra kvartal.
De ekonomiska förutsättningarna inför avtalsrörelsen2.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Industriekonomernas seminarium inför nästa avtalsrörelse!
Kompetensbristen bromsar tillväxten för teknikindustrin30.5.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sverige ligger i toppen i omställningen mot en mer hållbar industri och därmed ett mer hållbart samhälle. En tätposition som kräver kvalificerad arbetskraft. Tyvärr signalerar en allt större del av Teknikföretagens medlemsföretag om brist på kompetens. Det visar en ny undersökning.
Även Sverige bör gå från ord till handling och bana väg för ny kärnkraft24.5.2022 15:16:39 CEST | Pressmeddelande
Flera andra länder i norra Europa arbetar mer målmedvetet med att bana väg för ny kraftproduktion än vad Sverige gör. Inte minst när det kommer till att skapa verkliga förutsättningar för ny teknik även inom kärnkraftsområdet. Det framgår av Teknikföretagens omvärldsanalys av energipolitiken i norra Europa. Givet betydelsen av en robust och fossilfri elförsörjning är det avgörande att man nu går från ord till handling även i Sverige.
Ur askan i elden11.5.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fortsatta störningar i globala värdekedjor samt en för snabb åtstramning av penningpolitiken i USA kommer att medföra en betydligt svagare tillväxt i Sverige och globalt under 2022–2023 än tidigare förväntat. Det visar Industriekonomernas konjunkturrapport.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum