Samtrans Omsorgsresor

Samtrans öppnar fler mobila teststationer för covid-19 i Sörmland

Dela

Idag öppnar en ny mobil teststation för covid-19 i utanför Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Vid teststationen kan personer med remiss komma och lämna prov, utan att behöva gå ut ur bilen. De utför provtagningen själva och testerna skickas sedan för analys till A23 Lab i Uppsala. Det kommer också att finnas en satellitbil som ger möjlighet till provtagning i hemmet. Inga resurser från den befintliga hälso- och sjukvården ska användas.

Bild: Samtrans teststation covid-19
Bild: Samtrans teststation covid-19

Det är Samtrans Omsorgsresor som står för logistiken tillsammans med företaget InfoSolutions, på uppdrag av Region Sörmland.

I dagsläget finns det kapacitet att utföra ca 100 provtagningar om dagen per teststation. Testet visar om man bär på viruset eller inte. Ett viktigt syfte med den utökade testningen är att personer med milda symtom ska kunna gå till jobbet om det visar sig att de inte har covid-19.

- Kapaciteten kan öka, utan att belasta hälso- och sjukvården som redan är ansträngd. Här måste den outnyttjade resurs som finns i samhället i övrigt tillvaratas. På så sätt kan betydligt fler människor testas. Nu gäller det att ta tillvara på de möjligheter till testning som faktiskt finns på plats, säger Samtrans Marknadschef Eric Steijer.

Konceptet har funnits i drygt en månad, då den första mobila testationen öppnades i Stockholm. Idag finns testationerna som upprättats av InfoSolutions och Samtrans i Stockholmsområdet, Eskilstuna och i Katrineholm. Under morgondagen öppnas även en teststation i Nyköping.

Provtagningen sker utefter Folkhälsomyndighetens prioriteringslista. I första hand testas personal inom vård och omsorg, vilket fortfarande är prioriterat. Nu har man också öppnat upp för kategori tre, vilket innebär att personal inom andra samhällsviktiga yrken också ska ges möjlighet till provtagning. Alla behöver dock en remiss för att kunna testa sig.

Nyckelord

Bilder

Bild: Samtrans teststation covid-19
Bild: Samtrans teststation covid-19
Ladda ned bild

Om

Samtrans Omsorgsresor
Samtrans Omsorgsresor
Korta gatan 7, Box 6006
17106 Solna

08-52250000http://www.samtrans.se

Fakta om Samtrans Omsorgsresor:

Samtrans Omsorgsresor är en del av Nobina-koncernen, Nordens största kollektivtrafikföretag. Varje år utför Samtrans Omsorgsresor ca 1,7 miljoner personresor, framförallt på uppdrag av kommuner och landsting. Företaget har en stark samhällsbärande roll genom att finnas till för människor som på olika sätt har svårigheter att åka med den allmänna kollektivtrafiken.

Samtrans kör idag coronasmittade patienter i Region Stockholm. Detta i ett samarbete med SOS Alarm, Försvarsmakten, och Ambulanssjukvården i Stockholm, som också utbildat förare i smittskydd och hur man förhåller sig till smittade personer.

Kontaktperson Samtrans: Lisa Ydlinger- Tel: 08-522 50 045

 

Fakta om InfoSolutions:

InfoSolutions som har koppling till över tusen laboratorier och vårdgivare, med det webbaserade remiss- och provtagningsverktyget LabPortalen, förmedlar flera hundra tusen remisser och svar mellan vårdgivare, provtagare och laboratorier varje månad. InfoSolutions har tagit fram ett heltäckande koncept för mobil testverksamhet. Den mobila testverksamheten kan ställas upp på kort varsel och bedriva egenprovtagning enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Konceptet är byggt så att det snabbt kan skala upp och återanvändas för många olika aktörer i alla delar av landet.

Kontaktperson på InfoSolutions: Hanna Benne- Tel: 070-483 43 00

 

A23 Lab AB är det laboratorium som är officiell partner med Folkhälsomyndigheten och som har hög kapacitet och som därför är det laboratorium vi valt i samarbetet.

Följ Samtrans Omsorgsresor

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Samtrans Omsorgsresor

Fler mobila teststationer för covid-19 öppnas28.4.2020 14:40:26 CESTPressmeddelande

I fredags startade Samtrans Omsorgsresor den första teststationen för provtagning av covid-19 utanför fältsjukhuset i Stockholm, tillsammans med företaget InfoSolutions. Idag öppnar ytterligare en mobil teststation utanför Lidl i Upplands Väsby. Det är Samtrans Omsorgsresor som står för logistiken tillsammans med företaget InfoSolutions, som har en genomarbetad logistik för provtagning av covid-19, med labbtester. Detta i en samverkan med Folkhälsomyndigheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum