Uppsala kommun

Samverkan mot skjutningar och andra våldsbrott

Dela

Uppsala kommun, Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta och Kriminalvården Region Mitt tecknar nu en gemensam avsiktsförklaring med målet att metodiskt och med förenade krafter minska och förebygga det dödliga våldet i Uppsala.

Group Violence Intervention (GVI) är ett arbetssätt och som riktar sig mot det grova våldet som utförs av individer med anknytning till kriminella nätverk.
Group Violence Intervention (GVI) är ett arbetssätt och som riktar sig mot det grova våldet som utförs av individer med anknytning till kriminella nätverk.

- Vi ska vända på varje sten för att få bort det grova våldet och gängkriminaliteten från Uppsala. Det här har varit ett framgångsrikt arbetssätt i Malmö som nu ska anpassas till vår kommun. Det ska inte vara attraktivt att vara gängkriminell, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Utgångspunkten för arbetet är den metodik som kallas Group Violence Intervention (GVI) och som riktar sig mot det grova våldet som utförs av individer med anknytning till kriminella nätverk.

- Vi ska fortsätta vårt goda arbete och hålla det tryck som finns mot den kriminella nätverksmiljön, där vi nu utvecklar arbetet genom att fokusera våra gemensamma krafter för att minska det dödliga våldet, säger Jan Håkansson, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta.

En central utgångspunkt för arbetet är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. Det finns alltså starka skäl att på ett systematiskt och beprövat sätt motverka skjutningar och annat grovt våld kopplat till den kriminella miljön. Syftet är att genom att minska det grova våldet också öka tryggheten i samhället. För att åstadkomma det fokuseras gemensamma insatser mot ett antal individer och de nätverk dessa ingår i.

- Kriminalvården har ansvar för att verkställa fängelsestraff men också för kontroll och återfallsförebyggande insatser genom frivårdspåföljder och efter villkorlig frigivning. Inom ramen för den lagstiftning Kriminalvården har att följa är det möjligt att arbeta enligt GVI. Det är en metod som är värd att prövas. Vi sätter extra tryck på klienterna i syfte att minska risken för återfall i kriminalitet. Vi vill inte att de ska skjuta någon annan eller bli skjutna själva, säger Henrik Svärd, kriminalvårdschef Frivården Mälardalen.

Metoden har funnits i Sverige under några år och sprids nu i landet med stöd av Brottsförebyggande rådet (Brå). Den förutsätter ett långsiktigt och uthålligt arbete hos alla parter, ska implementeras gemensamt och stegvis med start under 2022 och kommer att kompletteras med gemensamma, kunskapshöjande åtgärder. Gemensamma analyser och en fortsatt utveckling av avhopparverksamheten som bedöms vara en förutsättning för implementering av GVI, ska prioriteras.

Nyckelord

Kontakter

Erik Pelling (S), ordförande kommunstyrelsen Uppsala kommun
Telefon: 018-727 13 18
E-post: erik.pelling@uppsala.se

Jan Håkansson, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta
Telefon: 010-567 74 61

Henrik Svärd, kriminalvårdschef Frivården Mälardalen
E-post: henrik.svard@kriminalvarden.se

Anders Fridborg, säkerhetschef Uppsala kommun
Telefon: 018-727 60 22
E-post: anders.fridborg@uppsala.se

Isabelle Waldenvik, pressansvarig Uppsala kommun
Telefon: 018-727 46 43
E-post: isabelle.waldenvik@uppsala.se

Jonas Eronen, presskontakt Polisområde Uppsala
Telefon: 010-567 68 47

Bilder

Group Violence Intervention (GVI) är ett arbetssätt och som riktar sig mot det grova våldet som utförs av individer med anknytning till kriminella nätverk.
Group Violence Intervention (GVI) är ett arbetssätt och som riktar sig mot det grova våldet som utförs av individer med anknytning till kriminella nätverk.
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Rekordmånga gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning18.1.2022 15:05:30 CET | Pressmeddelande

Att arbeta medvetet med arbetsmarknadsinsatser ger resultat. Det bekräftas när insatserna för 2021 summeras. Under året var det rekordmånga Uppsalabor som gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning. För första gången var det också fler kvinnor än män som fick en arbetsmarknadsplanering. Det är ett stort steg i arbetet för att ge fler människor möjlighet till egen försörjning, arbete och framtid.

Ungdomar kan sommarjobba som samhällsutvecklare nästa år20.12.2021 09:15:00 CET | Pressmeddelande

Uppsala kommun har tecknat avtal med två leverantörer av sommarjobbsplatser för ungdomar 14-20 år. Det berör tre olika typer av sommarjobb. Nytt för sommaren 2022 är möjligheten att sommarjobba som samhällsutvecklare där ungdomarna med sitt perspektiv utvecklar idéer för att hjälpa kommunen framåt. Ungdomar med särskilda behov kommer kunna få extra stöd inför och under sitt sommarjobb och, som tidigare år, kommer det finnas möjlighet att starta och driva eget företag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum