Norrköpings kommun

Samverkan ska få fler vuxna att utbilda sig och gå vidare till jobb

Dela

Utbildningskontoret och Arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret i Norrköpings kommun börjar samverka kring lärlingsutbildning för vuxna. Det innebär att betydligt fler lärlingsutbildningar blir tillgängliga för vuxeneleverna.

– Det här innebär att vi tar ett gemensamt ansvar för kompetensförsörjningen i Norrköping genom att samverka kring lärlingsutbildning för vuxna. Vi är glada att vi nu kan erbjuda våra vuxenelever den här möjligheten. För eleverna innebär samarbetet att de får många fler utbildningar att välja mellan vilket i sin tur gynnar kompetensförsörjningen positivt, säger Pia Alm Böö, verksamhetschef för vuxenutbildningen i Norrköpings kommun.

Lärlingsutbildning bedrivs idag både inom gymnasieskolan och inom vuxenutbildningen. Den innebär att eleverna tillbringar 70 procent av studietiden på en arbetsplats och att resterande 30 procent utgörs av teoretiska studier. Utbildningen gör alltså att eleverna direkt får komma ut i arbetslivet.

Inom vuxenutbildningen är dock antalet lärlingsutbildningar begränsat till de inriktningar som finns upphandlade. Gymnasieskolan erbjuder sina elever lärlingsutbildningar inom samtliga de områden där det finns motsvarande gymnasieprogram. Genom det nya samarbetet kommer vuxeneleverna nu få samma möjligheter att välja inriktning som gymnasieeleverna.

– Kontoren har i uppdrag att hitta olika typer av samverkan i det gemensamma uppdraget att bidra till kompetensförsörjningen. Därför är det väldigt roligt att vi nu fått till samverkan kring lärlingsutbildningarna. Det ökar valmöjligheterna för våra vuxenelever, säger arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD).

– Att kontoren på det här sättet samarbetar och stöttar varandra för att fylla ett gemensamt uppdrag är verkligen glädjande. Både gymnasieutbildning och vuxenutbildning är viktiga delar i att höja utbildningsnivån i Norrköping och i förlängningen också minska arbetslöshet och bidra till kompetensförsörjningen, säger utbildningsnämndens ordförande Kikki Liljeblad (S).

De utbildningar som redan finns upphandlade inom vuxenutbildningen kommer att finnas kvar och de elever som söker en lärlingsutbildning inom övriga områden kommer att få genomföra denna på Bråvallagymnasiet. Samarbetet mellan kontoren innebär att gymnasieskolan kommer att organisera och driva vuxenutbildningen. Arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret står i sin tur för eleverna som söker lärlingsutbildningarna på samma sätt som andra vuxenutbildningar.

– Vi tror att det kommer vara en framgångsfaktor när vi jobbar tillsammans. Det öppnar upp för möjligheter som vi var och en inte kan lösa själva. Målet med samarbetet är att öka individens möjligheter till studier genom bättre utbud av yrkesutbildning och vi ser nu fram emot att kunna välkomna de första vuxeneleverna, säger Claes Göransson, verksamhetschef för gymnasiet i Norrköpings kommun.

Den första utbildningsstarten är planerad till vecka 42 och sökperioden pågår mellan vecka 29 och vecka 38.

Kontakt:
Claes Göransson
Titel: verksamhetschef för gymnasiet
Telefon: 073-020 23 58

Pia Alm Böö
Titel: skol- och verksamhetschef för vuxenutbildningen
Telefon: 076-125 95 35


_____________________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum