Järfälla Kommun

Samverkansprojekt mellan Järfälla och Region Stockholm höjer livskvaliteten för äldre

Dela

Äldre och multisjuka som vårdas på sjukhus ska inte behöva vara kvar längre än vad som behövs. Syftet med samverkansprojektet har varit att hitta förbättringsområden i vårdkedjan, så att kvaliteten för de äldre kan öka.

I samband med utskrivning och hemgång kan det uppstå oro hos patienter och deras närstående. Projektet har lett fram till flera förbättringar som bland annat ska leda till minskad oro.

– Tack vare projektet har samverkan mellan kommunen och regionen blivit bättre. Vi har fått ökad förståelse för varandras verksamheter. Det gör att det blir tryggare för den enskilde, säger Jenny Wilhelmsson, socialdirektör i Järfälla kommun.

– I Järfällaprojektet har vi analyserat hur sjukhuset tillsammans med kommunen, primärvård, geriatrik och ASIH kan samverka kring en förbättrad vård av äldre och multisjuka. Ett mål har varit att hitta sätt att undvika inläggningar och återinläggningar i de fall patienten inte har behov av akutsjukhusets resurser. Vi vet att äldre, sköra patienter ofta inte mår bra i den miljön, utan bör vårdas i sin hemmiljö när det är möjligt, säger Yvonne Haglund Åkerlind, VD på Danderyds sjukhus.

För att öka tryggheten hos de äldre och deras närstående har ett informationsmaterial om hemgångsprocessen tagits fram: broschyren ”Vård och omsorg i hemmet efter sjukhusvistelse”.

Broschyren ”Vård och omsorg i hemmet efter sjukhusvistelse” kan hämtas på Järfälla kommuns servicecenter på Riddarplatsen i Jakobsberg.

Fakta

Under ett års tid har representanter från Järfälla kommun, Danderyds sjukhus, Jakobsbergs geriatriken, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Barkarby vårdcentral träffats för att analysera nuläget och skapa en handlingsplan. Projektet är ett uppdrag från kommunfullmäktige i Järfälla kommun 2019.

Mer information

Jenny Wilhelmsson, socialdirektör i Järfälla, 08-580 285 00

Ingvor Farinotte, presschef Danderyds sjukhus, 070-162 12 11.

Nyckelord

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum