Umeå kommun

Sanering av Norrbyskär skjuts upp till 2022

Dela

Saneringen på Norrbyskär skjuts upp ytterligare ett år till 2022. På grund av att finansieringen inte är klar i alla delar ännu.

 För att möjliggöra finansiering av alla kompensationsåtgärder förutom saneringen så har Naturvårdsverket begärt in ett förtydligande från regeringskansliet hur stödet får användas. Vi väljer att därför att skjuta på saneringen till hösten 2022, säger Jonas Fagerman, miljöingenjör Umeå kommun. 

 Anledningen till varför Umeå kommun väljer att skjuta på starten av saneringen ett helt år är bland annat för att allt material från täkten första säsongen måste hinna torka till säsong två vilket inte kommer att hinnas med i höst.  

 Vi kommeatt upphandla en entreprenör så fort som möjligt när beslutet kommer så det positiva är att de kommer att få längre tid att förbereda sig, säger Jonas Fagerman. 

Överklagan nedlagd

Överklagan som gjordes i våras angående saneringen på Norrbyskär är nedlagd av Mark-och miljööverdomstolen. 

Planerad start för sanering av Norrbyskär är hösten 2022. Att vistas på Norrbyskär innan marken är sanerad går bra. Områden där halterna av dioxin är höga och ligger ytligt har sedan tidigare spärrats av eller täckts med ren jord. Det bedöms inte finnas någon risk med att vistas på de delar av sågverksområdet som är öppna. 

Jonas Fagerman 
miljöingenjör/projektledare 
090-16 14 32 
070-350 34 48 
jonas.fagerman@umea.se 

Helen Nilsson 
mark- och exploateringschef 
090-16 23 56 
helen.nilsson@umea.se 

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Måltidsinformation inom förskola, skola och äldreomsorg i Umeå finns nu som öppna data3.6.2021 18:06:34 CEST | Pressmeddelande

Vill du veta hur mycket mat som kastas i soporna i form av matsvinn eller hur många måltider som serveras i Umeå kommun en vanlig veckodag? Se hur många procent av maten i förskolan som är ekologisk eller vad en måltid i äldreomsorgen kostar? Nu finns information publicerad på kommunens portal för öppna data. Där kan du själv söka den information du är intresserad av.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum