Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Sångnytt i Västerås domkyrka

Dela

Inför hösten 2018 görs en storsatsning på Västerås domkyrkas flickkörer. Här ges en chans för sångglada flickor att möta andra som älskar att sjunga och att dela musikupplevelser.

- Att vara körsångare fungerar på samma sätt som att vara spelare i ett fotbollslag; alla i gruppen är viktiga, har en funktion och en betydelse för resultatet, säger Eva-Marie Hopstadius, körledare i Västerås domkyrka och en av dem som ligger bakom den storsatsning som nu görs på flickkörer i domkyrkan.

2016 återetablerades Västerås domkyrkas goss- och herrkör, med traditioner och anor som sträcker sig till medeltiden. Nu utvidgas sångsatsningen i Västerås domkyrka med ett utökat antal körer för flickor.

Nytt för i höst är Cantores aspirantgrupp, för flickor 7-9 år. 
- Det här är en övningskör med målet att man som 10-åring ska sjunga i flickkören Cantores Mariae, berättar Eva-Marie. Man övar på att sjunga tillsammans som grupp, tränar sina röster och att sjunga i katedralen.

För de lite äldre finns körerna Cantores Mariae för flickor 10-13 år och Vocalis Mariae för åldrarna 14-25.

Gemensamt för alla körerna är att man deltar i Västerås domkyrkas konserter och gudstjänster både som egen grupp och tillsammans med domkyrkans andra körer. Som körmedlem förväntas god närvaro vid både körövningar, gudstjänstsjungningar och konserter. Uteblir man missar man både viktig träning och gemenskap.

Till alla domkyrkans körer är det provsjungning som gäller. I körerna finns begränsat antal platser och efter att alla provsjungningar är gjorda får man ett mejl där det meddelas om man tilldelats en eller ej. Provsjungningen tar ca 15 minuter.

- Det här är en möjlighet att växa upp i en körgemenskap för alla åldrar och att få uppleva Västerås domkyrkas musikliv på nära håll. Och all verksamhet är gratis att delta i för barn och ungdomar, säger Eva-Marie.

1 maj släpps provsjungningstiderna inför höstterminen.

För mer information, kontakta Eva-Marie Hopstadius:
eva-marie.hopstadius@svenskakyrkan.se 

 

Läs mer på

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/flickkorverksamheten-i-vasteras-domkyrka

Nyckelord

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Svenska kyrkan Västerås byter plattform för pressmeddelanden29.11.2018 11:54Pressmeddelande

Nu byter Svenska kyrkan Västerås/Västerås pastorat presstjänst och från Mynewsdesk till TT. Både nya och tidigare pressmeddelanden går från och med nu att hitta hos vår nya leverantör. För att registrera dig som följare i den nya plattformen, se: https://via.tt.se/abonnera Pressmeddelanden från Svenska kyrkan Västerås berör stora som små händelser inom områden som religion, kultur och socialt arbete.

Braskväll - Om psykisk ohälsa hos äldre29.10.2018 08:32Pressmeddelande

Onsdag den 31 oktober kl 18 tänds brasan i Martasalen, Tomasgården. Det blir en samtalskväll om psykisk ohälsa hos seniorer. Fyra gäster från olika föreningar kommer att vara på plats för att prata om psykisk ohälsa och var hjälp finns att få. De representerade föreningar är: ReagerA, (h)järnkoll, NSPH och föreningen Balans. Under kvällen kommer Anders Caringer och Bo Senter att underhålla med tänkvärd musik. Kvällens värd är präst Gunnar Kärrbom. Även diakon Sofie Möllberg kommer att finnas på plats. Fri entré! Martasalen öppnas från kl 17.30 och det finns fika att köpa (30 kr för kaffe och smörgås). För mer information, kontakta: Gunnar Kärrbom, 021-40 41 25, e-post Gunnar.Karrbom@svenskakyrkan.se. Adress: Tomasgården, Cedergatan 1, 723 41 Västerås.

Eric Ericson 100 år22.10.2018 09:17Pressmeddelande

Exakt på 100-årsdagen av Eric Ericsons födelse ger två av hans världsberömda körensembler, Radiokören och Eric Ericsons kammarkör, en hyllningskonsert till körnestorn i Västerås domkyrka. Eric Ericson är en av få svenska musikprofiler som med självklar rätt bar epitetet ”levande legend”. Han var verksam som dirigent i de stora sammanhangen i över 60 år, och kom med sitt konstnärskap att prägla generationer av dirigenter och sångare. 1945 startade han Kammarkören, och som kormästare vid Sveriges Radio i över tre decennier gjorde han Radiokören till en världsledande ensemble. Samma världsrykte nådde han med anrika Orphei Drängar i Uppsala. Sin egen kammarkör vårdade han hela tiden ömt, och efter pensionering 1983 tog kören hans namn - Eric Ericsons Kammarkör. Under sin långa gärning som professor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm formade han årskull efter årskull av dirigenter som i sin tur startade egna kammarkörer runt om i Sverige och över hela världen. Hans inte

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum