Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Sångnytt i Västerås domkyrka

Dela

Inför hösten 2018 görs en storsatsning på Västerås domkyrkas flickkörer. Här ges en chans för sångglada flickor att möta andra som älskar att sjunga och att dela musikupplevelser.

- Att vara körsångare fungerar på samma sätt som att vara spelare i ett fotbollslag; alla i gruppen är viktiga, har en funktion och en betydelse för resultatet, säger Eva-Marie Hopstadius, körledare i Västerås domkyrka och en av dem som ligger bakom den storsatsning som nu görs på flickkörer i domkyrkan.

2016 återetablerades Västerås domkyrkas goss- och herrkör, med traditioner och anor som sträcker sig till medeltiden. Nu utvidgas sångsatsningen i Västerås domkyrka med ett utökat antal körer för flickor.

Nytt för i höst är Cantores aspirantgrupp, för flickor 7-9 år. 
- Det här är en övningskör med målet att man som 10-åring ska sjunga i flickkören Cantores Mariae, berättar Eva-Marie. Man övar på att sjunga tillsammans som grupp, tränar sina röster och att sjunga i katedralen.

För de lite äldre finns körerna Cantores Mariae för flickor 10-13 år och Vocalis Mariae för åldrarna 14-25.

Gemensamt för alla körerna är att man deltar i Västerås domkyrkas konserter och gudstjänster både som egen grupp och tillsammans med domkyrkans andra körer. Som körmedlem förväntas god närvaro vid både körövningar, gudstjänstsjungningar och konserter. Uteblir man missar man både viktig träning och gemenskap.

Till alla domkyrkans körer är det provsjungning som gäller. I körerna finns begränsat antal platser och efter att alla provsjungningar är gjorda får man ett mejl där det meddelas om man tilldelats en eller ej. Provsjungningen tar ca 15 minuter.

- Det här är en möjlighet att växa upp i en körgemenskap för alla åldrar och att få uppleva Västerås domkyrkas musikliv på nära håll. Och all verksamhet är gratis att delta i för barn och ungdomar, säger Eva-Marie.

1 maj släpps provsjungningstiderna inför höstterminen.

För mer information, kontakta Eva-Marie Hopstadius:
eva-marie.hopstadius@svenskakyrkan.se 

 

Läs mer på

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/flickkorverksamheten-i-vasteras-domkyrka

Nyckelord

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum