M Sverige

Sänk kostnaderna för bilister – ta bort skatten på trafikförsäkringen

Dela

2007 infördes skatt på trafikförsäkringen som del av en reform för att omfördela kostnaden för trafikskadade. Medan resten av reformen skrotades blev skatten på 32 procent kvar och har sedan dess gett staten en intäkt på 3–4 miljarder kronor årligen.

Nu när kostnaderna för Sveriges bilister ökat markant på kort tid vill finansminister Mikael Damberg se över vilka stöd som kan vara till hjälp för att lindra utvecklingen. Därför kräver M Sverige att skatten på trafikförsäkringen tas bort.

– Vi måste titta på alla möjligheter att dämpa hushållens utsatthet nu när kostnaderna för bilen har ökat så kraftigt. Genom att ta bort den här skatten sänks kostnaden med ungefär 700 kronor per år för en vanlig personbil, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.

Skatteutskottet angav i sitt betänkande att reformen skulle belöna ett trafiksäkert beteende. Vad man menade med detta är oklart eftersom skatten har inneburit ökade kostnader för samtliga fordonsägare.

Men skatten skulle också finansiera skattelättnader i budgetpropositionen för 2007 i syfte att öka sysselsättningen, alltså arbetsmarknadspolitik.

– Bilister har finansierat det här i 15 år nu, det räcker. Och eftersom reformen för trafikskadade slopades har skatten ingen som helst koppling till trafiksäkerhet. Kostnaden måste upphöra nu, säger Caroline Drabe.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum